Nacionalnim Danom  hrvatskih bibliobusa slavimo jednu od mnogih važnih  i nezamjenjivih usluga koje naše narodne knjižnice nude građanima - uslugu pokretnih knjižnica.

Sreća je … putujuća knjižnica!

Bibliobusi su od životnog značaja stanovnicima malih i udaljenih naselja u kojima  nema mjesnih knjižnica, kao i svima onima kojima je zbog raznih razloga otežan dolazak u najbližu knjižnicu. Tisuće građana ovise o uslugama koje im donose putujuće knjižnice i njihovo vrijedno osoblje, knjižničari i vozači, posvećeni poticanju čitanja i omogućavanju što kvalitetnijeg pristupa informacijama, kulturi i znanju svakoj zajednici i pojedincu, djeci i odraslima.

Povodom Dana hrvatskih bibliobusa 2020. knjižničarska zajednica želi prenijeti sljedeće poruke:

-  Pokretne knjižnice potrebno je osnovati u svim hrvatskim županijama.

Velik dio hrvatskih građana koji u svojim mjestima nemaju lokalne knjižnice još uvijek je zakinut i za mogućnost korištenja pokretnih knjižničnih usluga: čak u 12 županija uopće ne postoje bibliobusi, a putujuće knjižnice trenutno pružaju usluge u samo 9 županija.

-  Vozni park hrvatskih bibliobusa potrebno je hitno obnoviti.

Bibliobusi u Hrvatskoj prosječno su stari 14 godina, a životni vijek takvog specijalnog vozila procjenjuje se na 15 godina. Zastarjela vozila prijete gašenjem bibliobusnih službi.

Uključite se u virtualno obilježavanje Dana hrvatskih bibliobusa 2020.

Napišite pismo pohvale svojoj putujućoj knjižnici i pošaljite ga Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, svojim lokalnim i županijskim čelnicima zašto vam je vaš  bibliobus važan i što vam znači, zahvalite osoblju svog bibliobusa na uslugama koje vam pruža i donosi u vaše mjesto. 

Ako u svom mjestu još nemate stajalište pokretne knjižnice, a nemate niti mjesnu knjižnicu, u svom pismu napišite zašto želite da se i vama omogući korištenje bibliobusnih usluga i što bi vam značilo te zašto bi vam bilo važno da i u vaše mjesto počne dolaziti bibliobus.

Svoje pismo ili crtež/fotografiju koji  predstavljaju što vama znači bibliobus, pošaljite i Komisiji za pokretne knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva na adresu pokretne.knjiznice@gmail.com ili porukom u inbox FB stranice Pokretne knjižnice Republike Hrvatske https://www.facebook.com/pokretne.knjiznice/

Suvremeni, tehnički napredni i tehnološki kvalitetno opremljeni bibliobusi garancija su pružanja kvalitetnih knjižničnih usluga na kakve svaki građanin ima pravo, bez obzira na mjesto gdje živi.

#volimčitati

#volimbibliobus

#srećajeputujućaknjižnica

#hrvatskoknjižničarskodruštvo

#komisijazapokretneknjižnice