Ovaj je svjež utoliko što ga inicijalno potiče jedna hrvatska narodna knjižnica koja vjeruje da i knjižnice trebaju biti jedan od stupova kulture stvaralaštva. Konkretno, u Gradskoj knjižnici Rijeka sigurno nemamo najsuvremenije, prostrane i multifunkcionalne prostore, ali imamo ideje, vizije, energiju i najvažnije - tisuće knjiga. Bolje pokretačko gorivo od toga vjerojatno ne postoji jer knjiga, bilo kao inspiracija ili znanje, preduvjet je bilo kakva ozbiljnijeg stvaranja.

Ovo je manifest stvaralaštva..

I

Kreativnost. Princ na bijelom konju koji se tako često spominje i glorificira. Ne želimo je dalje retrorički prostituirati, već razvijati i pretvarati u pravo stvaralaštvo. Vjerujemo da postoji i uz nju usko vezana nova pismenost koja postaje pravo svakog čovjeka od najmanjih nogu, a čine ju programiranje, dizajniranje, animiranje, modeliranje i svi okolni kreativni procesi…

II

Poznati književnik Neil Gaiman u Guardianu se retorički upitao zašto naša budućnost ovisi o knjižnicama, čitanju i sanjarenju. Ako bi koji “manifest” htjeli potpisati to bi bio taj. Nismo ga slučajno preveli. 

III

Jedan poznati hrvatski investitor nedavno je odaslao javni poziv za nastanak novog makers-pokreta. Podupiremo ideju prema kojoj poduzetnici generiraju i podupiru stvaralačku kulturu.  

IV

Ne podržavamo nekontrolirano širenje digitalnih tehnologija među djecom. Ne zanimaju nas lažne edukativne aplikacije koje djecu pretvaraju uglavnom u konzumente ili uskraćuje sve divne užitke koje donosi rast s tiskanom knjigom.  

V

I nas je ganuo animirani film o nastanku Lega. Bravo. Sanjamo domaće društvo koje proizvodi i takve filmove i takve proizvode. Uglavnom - društvo koje proizvodi. Na tom pragu zamislio nas je tekst o industriji namještaja - iz kojeg možemo toliko toga naučiti.

VI

Dijelimo i želimo dijeliti znanje. Otvorenost se uči od malih nogu. Ne volimo sebični mem. Volimo SF- i dječju književnost. U potonjoj djeca rade kućice, i obično pobjeđuju dobri.  

VII

Želimo buđenje sa strašću i porivom za stvaranjem. I nama je dosta dosadnih neinspirativnih poslova.

VIII

Jednu od većih tragedija u školama doživio je tehnički odgoj. Nekada stvarano uništeno je, a za moderne učionice i opremu nema novca. Zaokrenimo tu priču. Vratimo i održimo dostojanstvo tehničke kulture i njene učionice u školskom ambijentu.  

IX

Već godinama daroviti klinci kroz nebrojen broj radionica i aktivnosti prolaze kroz naše hodnike. Želimo da to čine i sljedećih 100 godina. Društvena je odgovornost to im doista i osigurati.  

X

Cijenimo stare časopise poput Savremene tehnike, Kozmoplova, Galaksije, ABC-a, Tehničkih novina, Mog mikra, SAM-a... Čak i u današnje vrijeme interneta rijetki su takvi koncentrati znanja, inspiracije i stvaralačkog entuzijazma. Čak i danas, prije novih stvaralačkih pobjeda, vrijedi ih uzeti u ruke. 

XI

Žao nam je starih riječkih tvornica i industrijske baštine, ali nismo nostalgični. Vjerujemo da predispozicije grada i građana za stvaranjem nisu nestale.

XII

Svi godinama znamo da je potrebno i zazivamo uvođenje računalstva u sve razrede. Ali vjerujemo i da ga je potrebno pretvoriti u predmet koji nas uči stvarnom korištenju tehnologije, stvaranju, surfanju, čitanju… Stručne i obrtničke škole, prirodoslovno-matematičke škole jedna su od osovina našeg društva kojoj je potreban začin društveno-humanističke znanosti i kreativnosti. Suradnja, a ne podjela naša je budućnost.  

XIII

Vjerujemo da svako naselje treba imati svoj radioničko-stvaralački prostor u koji djeca i mladi dolaze i eksperimentiraju s kreativnošću do koje je njima stalo. Neki će biti bolji u izradi videoigara, drugi u slaganju 3D-printera. To je sve dobro.

XIV

Da, važno je digitalno, ali fizički prostor i interakcija su neprocjenjivi. Kolaboracija offline- i online-svijeta jedina je prava opcija.

Ovaj manifest je verzija 1.0. na datum 31.10.2014. godine. Poput kakvog softvera i on će imati svoj update s obzirom na smjer, trendove i vaše komentare i želje.