GKR Lab* mjesto je učenja, predstavljanja i dijeljenja  znanja i kreativnosti utemeljenima na novoj pismenost za djecu i mlade.

Područja kojima ćemo se baviti u magazinu jesu 3D-modeliranje i printanje, dizajn svih vrsta (webproductgaming...), programiranje, audio- i video-kultura, fotografija, razvoj video igara (game development), scenaristika, razvoj stripova itd... I sve to prilagođeno djeci, mladima, laicima...

Naša je osnovna vizija stvoriti mjesto koje na hrvatskom jeziku prije svega inspirira i motivira na akciju, stvaralačku aktivnost, eksperimentiranje, pokušavanje i učenje na bazi suvremenih digitalnih alata. 

Sadržaj ćete, kao što je slučaj i s cijelim Magazinom, stvarati vi sami, zajednica, dakle ljudi koji nešto znaju ili žele podijeliti s drugima, dati to na prosudbu drugim kreativcima ili jednostavno pokazati/predstaviti svoj rad, manje ili više razrađenu ideju.

Valja reći i da knjižnica nije slučajno u pozadini ovog projekta – već se godinama, uglavnom zbog nesretnih prostornih problema imidžom opterećena prostorima iz XIX. stoljeća (Središnji odjel u nenamjenskom prizemlju zgrade iz 1885. godine, Dječji odjel Stribor u zgradi iz 1887. godine...), aktivno pomoću radionica i druženja radi na jačanju kreativnih potencijala djece i mladih što kroz radionice (Stripaonica, Mali kućni majstori...), što kroz čitateljske klubove na kojima kroz razgovore o knjigama nastaju ideje o društvenim igrama, videoigrama, stripovima i sl. Uostalom knjiga je u temelju većeg dijela stvaralaštva, bar kao inspiracija.

U kontekstu tehnološkog razvoja mijenja se i priroda kreativnosti i pismenosti, pa je programska osnovica GKR Lab-a prirodna nadogradnja rada knjižnice. Tako nismo slučajno nedavno upravo uz Dječji odjel započeli igru s 3D-printerima. U našim ušima ponekad odjekuje izreka koja kaže "glavom u raketama, a nogama u blatu", koja je prilično istinita, ali trebamo je prevesti u našu koristi - iako je cijelo društvo pomalo u blatu, mi imamo sreću da se doista bavimo uglavnom "glavom u raketama" – maštom, pokušajima, kreativnošću....

Vjerujemo da taj svakodnevni strastveni rad jedini povlači naprijed i tome se veselimo.

Vaša Gradska knjižnica Rijeka 

*GKR Lab razvija se uz podršku međunarodne organizacije EIFL projektu razvoja inkubatora 3D-printanja za djecu i mlade.