Zatvori

Naš svijet...

Gradska knjižnica Rijeka s mrežom odjela i ogranaka diljem Rijeke jedna je od temeljnih gradskih kulturnih institucija te izvorište učenja, kvalitetnog slobodnog vremena i inspiracije.

I virtualni prozor u svijet Gradske knjižnice Rijeka je sadržajan, društven, mobilan, inspirativan, kreativan... Posebno skrenite pažnju na naš Magazin, Brickzine i Rasadnik te sve mogućnosti našeg online kataloga. 

Čitamo se na internetu, ali vidimo u knjižnici!

Korištenje knjižnice

Jednostavnost je temeljna karakteristika korištenja usluga Gradske knjižnice Rijeka. Ne bi li što kvalitetnije ostvarila svoju misiju Gradska knjižnica Rijeka nudi niz usluga čije ostvarivanje omogućava stručno i pristupačno osoblje. Život uz čitanje, knjigu i knjižnicu počinje učlanjivanjem po iznimno pristupačnoj cijeni od 50 kuna godišnje članarine, čime se otvaraju vrata avanture, sanjanja, zabave i znanja.

Učlanjivanje ili obnovu članstva u svojstvu redovnog člana moguće je izvršiti i online putem ispunjene upisnice i maila. Knjižnica je dio Rijeka City Card sustava. Praćenje posudbi knjiga i produživanje trajanja posudbe moguće je ostvariti online uz Moj GKR

Članovima je dostupno i korištenje mobilne aplikacije u obliku e-knjižnice ZaKi Book. 

Naši programi

Knjižnica nije samo servis koji pruža knjige na posudbu već mjesto punokrvnog života. Pod njenim okriljem djeluju čitateljski klubovi za sve generacije, kreativne i edukativne radionice, a redovito se organiziraju predstavljanja knjiga, predavanja, okrugli stolovi... Posebna pažnja posvećuje se radu s djecom jer se samo tako može osigurati kvalitetnija budućnost.

Posebni projekti knjižnice su participiranje u svjetskoj mreži American Cornera koji je u Rijeci svoje mjesto pronašao u Ogranku Trsat uz naglasak na STEM programe te Poslovni kutak i Zeleni kutak u Središnjem odjelu Palača Modello. 

Gradska knjižnica Rijeka dio je projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture kroz razvoj programskog pravca Ciglena kuća/Brickhouse, organizaciju festivala Tobogan, manifestacije Tjedan dobre dječje knjige i vođenje razvoja medija za djecu i roditelje Brickzine.

                   

Lokacije

Gradska knjižnica Rijeka prostorno je razgranata institucija čijim se uslugama možete koristiti na više lokacija, a uz jednu jedinstvenu iskaznicu.

Središnji odjel djeluje na lokacijama u centru grada na ili izrazito blizu Korza - Filodrammatica (književnost) i Palača Modello (publicistika, znanost) s najvećim fondom knjiga i periodikom, Dječji odjel Stribor podržava sadržaje i usluge za djecu i mlađe korisnike, Narodna čitaonica nudi svijet novina i časopisa, a kroz mrežu ogranaka u riječkim naseljima Drenova, Trsat, Turnić, Zamet te mobilni Gradski bibliobus usluge su dostupne i u samim gradskim naseljima. Pregled i dobar dojam o prostoru ogranaka može se dobiti kroz virtualne šetnje Google Street View.

Županijski bibliobus pak donosi knjigu u ona mjesta Primorsko-goranske županije gdje mahom ne postoje narodne knjižnice. 

Dio mreže Gradske knjižnice Rijeka su i Knjižnica Čavle i Knjižnica "Vid Omišljanin". 

Virtualnu e-knjižnicu čini mobilna aplikacija ZaKi Book čije je korištenje dostupno članovima Gradske knjižnice Rijeka.

FAQ

Često postavljena pitanja