Kao što ste već shvatili sve ove teške dane, iako su odjeli i ogranci tjednima zatvoreni zbog koronavirusa, nismo proveli usporeni - održavala se usluga e-knjižnice, omogućio online upis i dobivanje PIN-a, u Magazinu i Brickzineu smo o knjigama i drugim korisnim temama pisali i pričali na sto načina, na društvenim mrežama smo uobičajeno brbljavi, pokretani su novi čitateljski klubovi "Zoom" ere, obavljalo se jako puno internih poslova koji će omogućiti nesmetano funkcioniranje knjižničnih procesa, pratimo procese u kompleksu "Benčić" gdje nastaju nova knjižnica i Dječja kuća... Uz sve to radilo se i na osmišljavanju stolne društvene igre! Da, dobro ste pročitali, prave društvene igre.  

Moramo reći da je osnovna ideja iza njenog nastanka želja da se u ovo vrijeme osuđenosti na ekrane od njih malo odmaknemo, podružimo s obitelji, cimerima ili s kime već živimo. Jako osjećamo kako nam u ovakvim situacijama nedostaju oni pravi trenuci socijalizacije, komunikacije, pa i zabave. Kraj toliko svega ponekad kao da nema ničega. Rješenje - društvena igra. Sve je apsolutno potpuno "uradi sam GKR tvornica", originalna ideja i provedba s resursima koji su bili na raspolaganju u ovakvom ambijentu rada i življenja.

Pa prijeđimo na stvar.

Društvena igra naslova LIBERica sastoji se od 1 ploče za igru, dimenzija 38 x 27 cm, koja se tiska na dva papira veličine A4 i spaja po dužem rubu, po navedenim oznakama za spajanje (na desnom rubu prve stranice i lijevom rubu druge stranice). Pravila igre s uputama i kratkim vodičem za igrače početnike navedena su na igraćoj ploči. Usto, igra sadrži 72 kartice s pitanjima, 24 kartice opasnosti i 24 kartice nagrada. Kartice su prilagođene za obostrani tisak na A4 papiru s označenim linijama za izrezivanje. Uz ploču za igranje i osnovne kartice, u dokumentu se nalaze i „knjige“ koje služe kao nagrada i osnovni element određivanja pobjednika igre. U osnovnom paketu nalaze se 72 kartice „knjiga“ također prilagođenih za obostrani print, s označenim linijama za izrezivanje. Po potrebi, kartice se mogu i dodatno otisnuti kako bi ih bilo dovoljno za nesmetano odvijanje igre ako u igri sudjeluje više igrača. Osnovni paket dovoljan je za nesmetano igranje dva do tri igrača. Također, pronaći ćete i listu za vođenje evidencije spomenutih naslova tijekom igre kako bi se izbjeglo ponavljanje već izrečenih naslova.

Sve potrebno za igru možete preuzeti kao PDF-ove za printanje i pripremu:

Igraća ploča:


Kartice:


Dodatne upute i napomene: 

 

Dakle, sve materijale za igru ako želite sudjelovati u procesu njene izrade možete preuzeti, printati, zajednički pripremiti za igru (rezanje i sl.), a potom ne preostaje ništa drugo nego doista - igrati se. 

Tu na scenu stupa vaša uloge. Osim što se možete zabaviti učeći nešto novo, od izrazite nam je važnosti dobiti povratna mišljenja o igri jer ovo je zapravo testiranje nakon kojeg možemo nastaviti njen razvoj, prilagoditi potrebno i pristupiti nekoj formi profesionalne izrade. Da li vam je lagana ili teška, postoji li osjećaj uzbuđenja ili napetosti, čini li vam se sve logičnim, mislite li da treba nešto posebno radikalno promijeniti (...) samo je dio pitanja koja možete imati na umu i njima se voditi prije vašeg javljanja. 

Sva mišljenja, sugestije, kritike i pohvale molimo vas pošaljite na naš mail marketing@gkri.hr. Bit će zlatni u ovom jedinstvenom procesu.

Ne preostaje nam ništa drugo reći nego - želimo vam ugodnu zabavu. :) 

LIBERica, ploča (2)