Gotovo pola stoljeća od objavljivanja premijernog romana 'Carrie' i obilježavajući svoj 75. rođendan, Stephen King ostaje književni majstor bez premca: njegova nazočnost u pop-kulturi nadmašuje sve ekranizirane apologete mača, magije i zmajeva, a produkcija mu je zastrašujuća poput videozapisa na TikToku – ne prestaje. Ovog mjeseca objavio je roman 'Fairy Tale' a njegova nova filmska adaptacija, 'Mr. Harrigan's Phone', stiže na Netflix u listopadu.

Kao odličan rođendanski poklon King dobiva prvu cjelovitu kronološku monografiju 'Stephen King – Svemir najčitanijeg pisca današnjice' [Lumen izdavaštvo, u pretprodaji] koja se gotovo istodobno pojavljuje u 35 zemalja, uključujući Hrvatsku gdje je publicira Lumen izdavaštvo. Autor je Kingov prijatelj i biograf Bev Vincent koji daje kronološki prikaz svih aspekata Kingova života i djela, s mnoštvom meandara koje otkrivaju široj javnosti nepoznate elemente. Upoznajemo Kinga kao istinskoga književnog inovatora, kao filmsku zvijezdu, kao navijača i sportskog pisca, scenarista, redatelja i glazbenika, a ne samo velemajstora horora.

Osim istraživanja svakoga njegovog djela, nalazimo mnogo sočnog međumaterijala (u knjizi prevedeno kao međuigra) koji se fokusiraju na Kingov međusobno povezani svemir koji uključuje fiktivni grad Castle Rock u državi Maine (stvarni grad s tim imenom postoji u državi Washington), bezbrojne adaptacije njegovih djela i izravne utjecaje, kao što su to djela H. P. Lovecrafta. Također se govori o prijateljima i njegovoj obitelji.

Napisao ju je i uredio autor koji ima otvorena vrata Kingovog doma, i onog književnog i onog stvarnog. 

No, za razliku od prijašnjih djela koje tematiziraju Stephena Kinga – 'The Many Facets Of Stephen King' Michaela R. Collingsa, Kingovih autobiografskih promišljanja u knjizi 'Danse Macabre' ili najpoznatijoj publikaciji koju je uredio George Beahm 'The Stephen King Companion' – ova knjiga ima barem tri prednosti.

Prvo, napisao ju je i uredio autor koji ima otvorena vrata Kingovog doma, i onog književnog i onog stvarnog. Bev Vincent je proveo godine kopajući po nedvojbeno ukletim dvoranama Kingovih arhiva, iskopavajući pisma, bilješke, nacrte i fotografije koje bacaju svjetlo na romanopisčeve inspiracije i frustracije. Prije toga, napisao je enciklopedijski prikaz 'Kule tmine' – 'The Road To The Dark Tower" i ilustriranu biografiju 'The Stephen King Illustrated Companion', a zajedno su uredili zbirku priča 'Flight or Fright'.  Pisao je recenzije i kolumne o njemu te je s Kingovim kraljevstvom aktivan na društvenim mrežama. Dobiveni enciklopedijski prikaz autorovog života i karijere, sa zaustavljanjima u tako zastrašujućim gradovima kao što su Castle Rock i Derry, poslastica je ne samo za hordu Kingovih fanova koji se nazivaju Stalni čitatelji (Constant Readers), nego i za sve ostale: one koji se tek upoznaju s Kingom, kao i one koji se s njime povremeno druže već pedesetak godina.

Drugo, knjiga je puna fotografija, ilustracija i faksimila što daje dodatnu vrijednost ovom ostvarenju. Ilustracije se kreću od onih već poznatih do nikad viđenih, sa stranicama scenarija, newsletterima, starim kartama Derryja, stranicama iz preslikanih rukopisa, a uključuje fotografije supruge Tabithe i njihove djece. Sve je to dizajnerski predstavljeno poput albuma sa slikama, spomenara za odrasle, što će privući i širu publiku.

Treće, uređena je tako da kombinira enciklopedijski i kronološki pristup. Kingov rani život opisuje se  zajedno s njegovim školovanjem, kad je prodavao svoje priče otisnute na šapirografu kolegama iz razreda. Kad su školski djelatnici saznali za to, prisilili su Kinga da im vrati novac. Doduše, zaobiđene su istinske traume, koje je ispovjedio u knjizi 'On Writing' kad je pisao o dadilji koja mu je sjedila na glavi, ispuštala vjetrove i pritom se glasno smijala. Nakon toga, zapisao je, ništa mu nije bilo tako strašno sve do strahovite prometne nesreće 1999.

Kao mladić, Stephen King je znao da ima tajni sastojak/ono nešto/faktor X koji će se isplatiti kada njegova karijera krene, ali je morao malo pričekati da sve sjedne na svoje mjesto. Pritom njegov život nije bio nimalo ružičast: njegov je otac otišao od obitelji u nježnim mu godinama i nikada se nije vratio. King se također godinama borio s ovisnošću o drogama i alkoholu (knjiga otvoreno govori o tome kako su alkohol i droge utjecale na njegov rad), a u lipnju 1999. udario ga je kombi (koji je poslije otkupio njegov odvjetnik!) i umalo je umro.

Bev Vincent pronašao je način da proslavi kompletan Kingov opus tako da knjiga djeluje istodobno akademski i ležerno. Mali, ali iznimno vrijedan detalj su međunaslovi s naslovom knjige i godinom izdanja. Kako se u tekstu navode i godine kad su počela nastajati neka djela, čitatelji mogu pratiti na koji način su napisana i koliko je Kingu trebalo da ih stvori. Također, Kingove biografske priče, kao što je ona o nesreći, Kingovim pratiteljima možda su već poznate, no čini se mnogo osobnijim kada Bev Vincent obrazlaže kako su ti trenuci utjecali na njegova djela.

Gotovo pola stoljeća veliko je razdoblje u kome su mnogi zavoljeli, pa na čitalačkom putu zagubili Kinga i čvrsto su uvjereni da je bio dobar do određenog romana kad mu je karijera krenula nizbrdo. 

Izvrsno ilustrirana, monografija 'Stephen King – Svemir najčitanijeg pisca današnjice' nije kolekcija fun factova za obožavatelje, što uvijek zabrinjava kad se u ruku uzme knjiga o piscu koji je popularan skoro kao Stephen King. S druge strane, to nije niti racionalna analiza kojom se mora opravdati interes za pop-pisca. Vincent pogađa u sridu i izvrsno balansira sadržaj. 

Gotovo pola stoljeća veliko je razdoblje u kome su mnogi zavoljeli, pa na čitalačkom putu zagubili Kinga i čvrsto su uvjereni da je bio dobar do određenog romana kad mu je karijera krenula nizbrdo. Ova knjiga pomoći će im da se vrate na pravi put. Da, King je imao i loša ostvarenja, ali se uvijek vraćao.

Oni koji su ga pratili na hrvatskom, pa i na srpskom ili hrvatskom jeziku, nažalost, nisu mogli imati potpuni uvid u njegovo stvaralaštvo. Vincent tretira svaki roman i zbirku kao zasebno djelo, a izvrstan prijevod Marka Marasa, kao i prijevodi naslova onih djela koja su prevedena na hrvatski jezik umnogome pomažu u redefiniranju čitateljskog odnosa prema Kingu.

Osim detaljnog poniranja u književno stvaralaštvo, ova knjiga nudi i onu sferu u kojoj se najširi krug ljudi upoznaje s njegovim djelom: filmovi i serije, pa strip, čak i kazalište.

Kroz knjigu se mogu otkriti mnogi fascinantni uvidi i odgovori koji znaju fanovi, ali ne i širi krug čitatelja. Na primjer, njegov  pseudonim Richard Bachman rezultat je njegove hiperprodukcije, a nastao je u trenutku kad je na radiju svirao band Bachman Turner Overdrive. Izdavači su mislili da će čitatelji kupiti samo jedan ili dva naslova godišnje od određenog autora, a King je imao ne punu ladicu, nego pun stol neobjavljenog materijala – pa je počeo objavljivati knjige pod pseudonimom, bez obzira što mu to tržišno i nije bila neka zamisao. Činjenica je da se knjiga 'Kletva' pod pseudonimom Richard Bachman prodala u samo 28.000 primjeraka sve do onog trenutka kad se doznalo da se iza tog romana krije Stephen King. Tada se prodala još deset puta više!

Uvijek je eksperimentirao s različitim pristupima izdavaštvu, što ovu monografiju čini potencijalno zanimljivom onima koji žele znati nešto više o njegovim izdavačkim inovacijama. Serijal 'Kula tmine' ili saga 'Isijavanje/Doktor Sleep' svakako pripadaju toj kategoriji. I jedno i drugo objavilo je Lumen izdavaštvo koje će 'Stephen King – Svemir najčitanijeg pisca današnjice' objaviti uoči Noći vještica.

Pa ima li bolji način za proslavu tog praznika nego sa Stephenom Kingom uz prvu cjelovitu kronološku monografiju o njegovu životu i djelu?

Vizual King 2