Aplikacija ZaKi Book (ZaKi je inače naziv knjižničnog informacijskog sustava koji stoji u pozadini cijelog svakodnevnog rada knjižnice/kataloga) spremna je za slobodno preuzimanje u Google Play Storeu (Android uređaji), Microsoft Storeu (Windows 10) i App Storeu (iOS uređaji), a potom ju mogu koristiti svi učlanjeni korisnici Gradske knjižnice Rijeka upisom broja članske iskaznice i PIN-a kojeg je moguće dobiti u svim odjelima i ograncima (riječ je o istom PIN-u kojeg možda već koristite za Moj GKR profil). 

Upisati se u knjižnicu ili obnoviti članstvo moguće je i online putem. Detalje provjerite ovdje.

Gradska knjižnica Rijeka također samostalno bira e-knjige prema mogućnostima i dostupnosti naslova na hrvatskom tržištu. Trenutno je dostupno oko 1000 naslova.

Osnovni koraci i pravila korištenja:

- aplikacija za korištenje e -knjige može se besplatno preuzeti na platformama Google Play (za Android), App Store (za iOS) i Microsoft Store (Windows 10)

- u aplikaciju se ulazi brojem članske iskaznice i PIN-om (dobiva se u knjižnici na upit)

- u trenutku prijavljivanja u aplikaciju ZaKi Book, sustav vas prepoznaje kao korisnika Gradske knjižnice Rijeka i aplikacija mijenja izgled i naziv – postaje e-knjiga GKR

- preko aplikacije možete pretražiti naslove, zadužiti i razdužiti knjigu, povećavati i smanjivati slova

- zbog ograničenog broja licenci moguće je posuditi dvije knjige odjednom, a četiri naslova mjesečno što ne umanjuje broj posuđenih knjiga u fizičkim odjelima i ograncima – dakle, možete odjednom imati posuđene 2 e-knjige + 4 tiskane knjige

- aplikacija se može koristiti na 4 uređaja istovremeno

- rok posudbe e-knjige je 30 dana – ne morate poduzimati dodatne radnje nego program jednostavno „povuče“ knjigu i više je nema u vašoj aplikaciji bez dodatnih troškova odnosno zakasnin

Što u slučaju problema? 

U slučaju tehničkih problema s korištenjem aplikacije preporučujemo opcije: provjeriti kvalitetu wi-fi veze, osvježavanje (refresh) aplikacije, uklanjanje i ponovno instaliranje aplikacije, gašenje i paljenje uređaja na kojem je aplikacija instalirana. Ako ti postupci ne pomažu s prijavom o tehničkim poteškoćama potrebno se javiti na mail zakibook@vivainfo.hr.

U slučaju svih dilema i pitanja oko e-knjige s knjižničnog aspekta (dostupnost naslova, status posudbe i sl.) javite se na mail eknjige@gkri.hr.