Da pandemija koronaviorusa mijenja mnoge navike, poznata je stvar, a pošteđen nije ni svijet čitanja i knjižnica. Kako je jedna od naših glavnih misija da u svim mogućim uvjetima (npr. i u situacijama karantene) omogućimo i održimo put knjiga do čitateljskih ruku, odlučili smo se za značajnu inovaciju koja u ovoj fazi ima ulogu svojevrsnog pilot-projekta ne bi li s vremenom postala standardom rada, čak i nakon što prođe opasnost od koronavirusa, jer je higijena knjiga posebno i veliko pitanje.  

Iako je pandemija bolesti COVID-19 djelovala kao svojevrsni katalizator koji je ubrzao cijeli proces i učinio takav uređaj nužnim, zaključili smo da je implementacija takvih uređaja u rad knjižnica nužna i u vrijeme koje nazivamo “normalnim”. Naime, svi znamo da su isti primjerci knjige u opticaju godinama, što na njih ostavlja različite posljedice. Tijekom tog vremena, s knjiga se prema mogućnostima briše prašina, ali na dubinski način ne čisti se unutrašnjost knjige, tj. stranice jer to i nije moguće bez odgovarajuće aparature. 

IMG_20201027_104421

Ponuda takvih aparatura na tržištu za sada je ograničena i uglavnom je riječ o uređajima iz dalekoistočnih zemalja. Avangardno, ali kvalitetno rješenje koje će zadovoljiti naše sadašnje potrebe pronašli smo u dalekoj Južnoj Koreji.

Riječ je o uređaju koreanske tvrke LIVA  pod nazivom LIVA EBS-401 koji uz UV lampe zadužene za uništavanje virusa koristi i strujanje zraka za uklanjanje prašine s knjiga. Proizvođač garantira efikasnost pri uklanjanju životinjica (uši, grinja…), bakterija i virusa (specifično i koronavirus – COVID-19), što će značajno unaprijediti čistoću knjiga i sigurnosni standard.

IMG_20201026_121705

Uređaj će biti implementiran u rad Središnjeg odjela “Filodrammatica”, najprometnije lokacije Gradske knjižnice Rijeka na kojoj se ostvaruje i najveći dnevni broj posudbi.

Pokažu li se rezultati dobrima, ambicija je u budućnosti sličnim tehnologijama i postupcima obuhvatiti i sve ostale lokacije, čime se stvara potpuno novi standard sigurnosti posudbe knjiga, neovisan o ovim ili sličnim budućim epidemijskim situacijama. 

Čitajmo sigurno. :)