Uf, kako dobra subota. Nakon igre s Noći vještica i superjunacima, ovoga puta u skladu s prosincom bavimo se filmom Sam u kući!

Nas nitko nije ostavio samima u kući, ali filmski božićni klasik pretvaramo u niz kreativnih aktivnosti i zezanja iza American Corner Rijeka & Gradsku knjižnicu Rijeka. Uskočite u onu koja najbolje odgovara vašim interesima.

Zimska čarolija: izradi svoju Snježnu Kuglu!

kreativna radionica

Vrijeme: 16. 12. u 10

Lokacija: Dječja kuća 

Izvodi: Pedagoški kabinet & Gradska knjižnica Rijeka

Dob: 8 – 10

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Dok s nestrpljenjem iščekujete pravi snijeg i radosti koje zima donosi, pozivamo vas da nam se pridružite na radionici na kojoj ćete otkriti tajne stvaranja vlastitog snijega kroz jednostavne i uzbudljive pokuse! Nakon tog uzbudljivog istraživanja, ulazimo u svijet mašte i kreativnosti s izradom vlastite snježne kugle. Kroz pažljivo odabrane materijale poput staklenki, snijega, blistavih šljokica i različitih figurica, svako dijete će oblikovati svoj mali zimski svijet koji će s ponosom ponijeti kući! Baš kao Kevin, samo što ga u snijeg neće baciti lopovi već tura kreativnosti. 

Kevinova kapica

radionica pletenja za tate

Vrijeme: 11 – 12,30 

Lokacija: Dječja kuća 

Izvodi: Laura Jurić

Dob: 18+

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Kapicaaaaaaaa!  Bez nje nema ni pravog Kevina. A ne bi li mu napravili bar u nekom obliku trebamo ruke koje žele plesti. I to tate. Dakle, prva radionica pletenja za tate vama na raspolaganju. I držite li prvi put ovu u rukama nije problem. Nama je drugi.

Kevinova priča zamki

radionica pisanja 

Vrijeme: 11 – 12,30 

Lokacija: Dječja kuća 

Izvodi: Iva Bezinović Haydon 

Dob: 9 – 11

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Na radionici kratke priče postat ćemo glavni likovi, zatočeni u Dječjoj kući na jednu noć. Inspirirani snalažljivim Kevinom McCallisterom, uz pomoć zadanih riječi, smislit ćemo različite zamke i trikove i pokušati pronaći izlaz. Usput ćemo naučiti i kako kroz postupke likova dočarati emocije te kako strukturirati dobru priču.

Iva Bezinović-Haydon rođena je u Rijeci 1981. godine. Diplomirala je kroatistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tamnograd je njezina četvrta slikovnica. Njezine se kratke priče mogu naći u Večernjem listu, u nekoliko antologija i na internetskim portalima (Strane, Astronaut, Libartes, Čovjek Časopis). Neke su se njezine slikovnice i priče našle u finalima raznih natječaja, a neke su i nagrađene. Živi u Zagrebu s mužem i troje djece.

Striborova škrabaonica

kreativna radionica 

Vrijeme: 16 sati

Lokacija: Dječja kuća

Izvodi: Nicol Nefat (Gradska knjižnica Rijeka)

Dob: 8 – 11

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Na rukotvornom dragulju Dječje kuće izvlačimo najpoznatije scene iz filma i radimo kaširanog pauka i teglice farbe koje možemo iskoristiti kao držač za olovke ili kao igru rušenja šalica. Povezat ćemo kreativni rad s igrom , kad izradimo te ”igračke” možemo se igrati , raditi spačke…

Buzz rasprodaje Kevinovu sobu

buvljak

Vrijeme: 17 – 20 sati 

Lokacija: Dječja kuća

Izvodi: Gradska knjižnica Rijeka

Dob: 4+

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Svi znamo onaj frustrirajući osjećaj skupljanja beskonačnih igračaka u sobi, stripova i knjiga koje više ne čitamo na policama i sl. Za nove često nemamo novca, načina pronalaska, lošu ponudu… 

Možda upravo tu nađete neko fora iznenađenje za ekipu…. Za to su razmjena i trgovina stvorene – ono što nemaš ti, ima možda netko drugi. Sve što je potrebno je rezervirati stol koji čeka u Dječjoj kući te izložiti svoju ponudu – ostali se mogu s tobom razmijeniti, kupiti, “platiti” narančama, kriptovalutama, svime što misliš da je pošteno da je dio razmjene. Na ovaj način učimo se više puta koristiti predmete, ne odbacivati te uočavamo vrijednost svega što imamo. Ne budimo zločesti kao Buzz.  

Kevinova soba društvenih igara

društveno igranje 

Vrijeme: 17,00 – 18,30 

Lokacija: Dječja kuća

Izvodi: Gradska knjižnica Rijeka

Dob: 

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Svi mali i veliki ljubitelji društvenih igara, pozor! 

Jeste li ikada poželjeli uživati u igrama kao što ste prije uživali u Monopoloyju? Kako vrijeme prolazi, tako je i Monopoly zastario, stoga ćemo s vama iskušati razne novije igre kartama, igre na ploči i mnoge druge.

Pridružite se veseloj ekipi u Dječjem odjelu Stribor u Dječjoj kući na druženju uz raznovrsni izbor igara za mlade. Igre su prikladne uzrastu osnovne škole, a dobrodošli su i roditelji. 

Kada dijete može ostati samo kod kuće?

radionica

Vrijeme: 18,00 – 19,00 

Lokacija: Dječja kuća

Izvodi: RAST & Gradska knjižnica Rijeka

Dob: za roditelje

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Roditelji se suočavaju sa stresnim situacijama i teškim odlukama kada trebaju izbivati iz kuće, a nemaju kome ostaviti svoje dijete. Ponekad pribjegavaju jedinom rješenju, a to je da dijete ili djecu ostavljaju kući same. Javljaju se pitanja: Da li je u redu ostavljati dijete samo kod kuće?? Koliko vremenski dijete može biti samo? Sa koliko godina je pravo vrijeme da dijete ostane samo doma? Stručnjaci smatraju da nema unificiranog pravila, jer među djecom postoje velike individualne razlike. Osim toga važan je obiteljski odgoj, jer neki roditelji su izuzetno brižni i kontrolirajući, dok drugi od samog početka dozvoljavaju djeci slobodnu igru i donošenje odluka u skladu s njihovim mogućnostima. Na radionici će se govoriti o karakteristikama, osobnosti i dobi djece koja mogu ostati sama, ali i o pripremama koje treba odraditi s djetetom da bi osamostalilo i naučilo odgovornosti. Voditeljica radionice je Jadranka Eda
Tomljanović, prof., iz Udruge „Rast“.