Danas ne postoji kutak na svijetu bez vlastite umjetničke rezidencije. Iako se čini da pretjerujemo, vjerujte nam, nismo odmakli daleko od istine. Od napuštenih otoka do elitnih urbanih središta, umjetničke rezidencije uvijek su dobrodošle. Za ovu priliku pronašli smo sijaset prostora koji umjetnicima nastoje otvoriti novu perspektivu, ali i posvemašnje drugačije iskustvo.

Container Artist Residency

Kada bi razmišljali o novoj, drugačijoj rezidenciji Kamov, čini nam se da bi razmišljali u smjeru Container Artist Residency. Iako trenutno neaktivna, rezidencijalni program je, u suradnji s ZIM Integrated Shipping Services, umjetnike smještala na trgovačke brodove diljem svijeta. Primjerice, Mari Bastashevski našla se na logističkoj putanji koja ju je odvela od Odesse do Šangaja, dok je Christopher Page, zajedno sa svojim kontejnerom, putovao od Pireja od New York. Umjetnici nisu izolirani, već se uvezuju u svakodnevni život kontejnerskog broda, nastojeći otkriti specifičnosti pomorske industrije u kojoj sam rezidencijalni program vidi "pokretačku kulturnu i ekonomsku snagu u suvremenom svijetu."

Umjetnici nisu izolirani, već se uvezuju u svakodnevni život kontejnerskog broda

Zanimljivu alternativu predstavljao je i program kratkog daha, Twenty-Three Days at Sea Travelling Artist Residency. Galerija Access slala je umjetnike na put preko Pacifika, od Vancouvera do Šangaja, uviđajući u kontejneru nekonvencionalan prostor za važne teme o kojima rijetki pričaju; kao, recimo, globalna logistika. Ipak, vanjski svijet može doprijeti i do umjetnika usred Pacifika, kao što je imala priliku posvjedočiti umjetnica Rebeca Moss kada je firma bankrotirala usred putovanja, onemogućivši brodu da pristane u luku.

Dry Tortugas National Park

Otočne rezidencije uvijek su privlačile najviše pogleda, ali rezidencijalni program u suradnji National Parks Arts Foundation te Dry Tortugas National Park donosi, ipak, malo drugačije iskustvo. Naime, oni nude rezidenciju na napuštenom tropskom otoku Loggerhead Key, udaljenom 70 milja od najbližeg kopna, Key Westa u Floridi. Jedino je osiguran smještan u ondašnjem svjetioniku, kao i prijevoz hidroavionom; na umjetnicima je da pripreme mjesečnu zalihu nužnih potrepština. Štoviše, s obzirom na izoliranost, organizatori imaju bitno pravilo: umjetnici se moraju prijavljivati u paru, pri čemu samo jedna osoba mora biti umjetnik. Ipak, riječ je o izuzetno intrigantnom otoku koji je kroz povijest bio važno piratsko središte,  obrambena točka američke vojske te, konačno, središtem istraživačkih napora morskog života.

Ako vam to nije previše po guštu, nudi vam se još jedna intrigantna opcija: Hawai’i Volcanoes National Park. Nema straha, čak je i Mark Twain ovdje pisao.

A kada smo već kod izoliranih lokacija...

Voices of the Wilderness Residency

Iako se ponekad čini kako je više rezidencija nego prirodnih staništa, uvijek vrijedi izdvojiti okrenuta razumijevanju odnosa čovjeka i prirode. Tako, primjerice, funkcionira aljaški rezidencijalni program Voices of the Wilderness koji umjetnike uparuje s ondašnjim rendžerima kako bi zajedno istraživali te im pomagali tijekom rezidencije. S obzirom na to kako nacionalni park unutar kojeg se nalaze broji preko 650 tisuća hektara, prostora za istraživanje (i inspiriranje) ima.

S obzirom na to kako nacionalni park unutar kojeg se nalaze broji preko 650 tisuća hektara, prostora za istraživanje (i inspiriranje) ima.

Ako vam je to previše prostora, nekada se nudila i rezidencija Outlandia koja je osiguravala nužnu samoću i izoliranosti od svijeta u posebno dizajniranoj kućici. A kada smo već kod posebno dizajniranih smještaja, predstavljamo vam i rezidencijalni program Fondacije Jan Michalski. Smješten u Švicarskoj, točnije, u selu (Montrichter municipij) podno planinskog lanca Jura. Na raspolaganju je sedam kabina koje nadgledaju Alpe, dok samo jedna biva usmjerena prema Juri.

Ako vam je to preugodno, mislim, možemo mi i bolje.

The Arctic Circle

Od 2009. godine rezidencijalni program The Arctic Circle umjetnicima i istraživačima nudi priliku da se zaputi u ekspediciju Arktičkim oceanom te Svalbardskim arhipelagom. Putuje se jedrenjakom, barkentinom, a sama putovanja traju 15 do 20 dana.

Slično područje pokriva i Polar STEAM koji uključuje tri programa: Polar Educators, Antarctic Artists and Writers te Polar Researchers. Sam program pokriva arktička i antarktička područja, tražeći od primljenih visoku fizičku spremu s obzirom na to kako programu mogu trajati i do šest tjedana.

Putuje se jedrenjakom, barkentinom, a sama putovanja traju 15 do 20 dana.

Možda smo malo pretjerali. Idemo korak unazad.

Write a House

Detroit. Malo preveliki korak unazad. Šalu na stranu, zadnjih godina Detroit predstavlja eksperimentalnijih središta kada je riječ o urbanoj regeneraciji te suvremenoj umjetnosti. Program Write a House predstavljao je jedan od primjera koji je išao u prilog toj tezi. Naime, riječ je o programu koji je piscima – poklanjao kuću. Cilj je otpornija zajednica, ali i jača književna, kulturna scena koja bi pomagala u oživljavanju grada.

A kada smo već kod oživljavanja grada...

Tvornica ribe

Jedan rezidencijalni program nalazi se u osamljenom islandskom selu, Stöðvarfjörður. Riječ je o bivšoj tvornici ribe koju su, otkupivši je 2011. godine, pretvorili u otvoreni prostor zajednice koji umjetnicima nudi i rezidenciju. Zanimljivo, iako samo selo ima tek 180 stanovnika te je udaljeno čak 650 kilometara od islandske prijestolnice, može se pohvaliti bogatom ribarskom tradicijama, dvjema galerijama te najvećom privatnom kolekcijom kamenja.

SETI Institute

I dok još čekamo rezidenciju na Mjesecu (skoro, skoro...), sasvim nam je okej i rezidencijalni program u organizaciji Instituta SETI. Svojim rezidencijalnim programom nastoje istraživačke pothvate nadograditi i umjetničkim dosezima koji se bave sličnim temama: život u svemiru. Umjetnici tijekom rezidencije imaju prilike upoznati rad instituta, kao i razgovarati s njenim istraživačima.

Taman da završimo s pogledom prema gore.