razvoj-big

Život, stvaranje, uživanje (...) kulture, kulturnih sadržaja, književnosti, stripova, publicistike (...) nikada nije bilo tako raznoliko i prepuno mogućnosti koje samo čekaju znatiželjne. I knjižnica u takvom svijetu (p)ostaje izazovan, koristan, zabavan te stalno mijenjajući organizam u trajnoj misiji stvaranja i održavanja kulture pisane riječi. Stoga biti članom suvremene knjižnice znači iskusiti niz užitaka, prednosti, prilika...  

Članstvo

 • Članom Knjižnice može postati svaki građanin Republike Hrvatske koji uplati članarinu.
 • Za strane državljane koji privremeno borave u Gradu Rijeci ili okolici vrijede jednaka pravila kao i za građane sa stalnim prebivalištem.
 • Prigodom upisa potrebno je predočiti osobni dokument s potrebnim podacima i fotografijom te popuniti upisnicu s osobnim podacima.
 • Postati novim članom ili obnoviti članarinu možete i online putem Rijeka City Card portala. Detalje provjerite ovdje.
 • Potpisom upisnice član se obvezuje da će se pridržavati odredaba važećeg Pravilnika o pružanju usluga i korištenju knjižnične građe. 
 • Upisom u bilo koji odjel ili ogranak Knjižnice stječe se članstvo u Gradskoj knjižnici Rijeka, odnosno pravo korištenja usluga i programa iz čl. 6. Pravilnika, u svim odjelima, ograncima i bibliobusima Knjižnice.  
  Članstvom u Gradskom i Županijskom bibliobusu ostvaruje se pravo korištenja knjižničnog fonda i usluga isključivo tih bibliobusa.
 • Članarina je godišnja ili tromjesečna. Vrijedi 12, odnosno 3 mjeseca od dana upisa.
 • Članstvom u Gradskoj knjižnici Rijeka dobivate i pristup e-knjižnici kroz aplikaciju za mobitele ZaKi Book. Detalje o preuzimanju aplikacije provjerite ovdje.
 • Informacije o obradi osobnih podataka članova dostupne su u našim Pravilima privatnosti i u obavijesti koja se pruža prilikom upisa

Preuzmi upisnicu i dođi s ispunjenom upisnicom do naših odjela i ogranaka.

Članstvo se može obnoviti online i putem Rijeka CityCard portala.

Kultura

Apsolutno središte kulture

Pisana riječ u bilo kojem mediju najveće je dostignuće stvaralaštva. Dok je gledanje nešto što nam je evolucijski prirođeno proces pisanja i čitanja sami smo stvorili pomaknuvši granice mozga do mogućnosti kojima se ni evolucija, da je živo biće, nije nadala.

Razvoj djeteta

Važnost ranog učenja danas je apsolutno prihvaćeni standard u odgoju djece jer postaje jasno da male glave uče najviše u razdoblju kada nam djeluju smiješne i simpatične u svojoj simpatičnoj zbunjenosti. Redovito dječje slušanje dobre priče ima prednosti za mentalni razvoj kakve ne može postići ni jedna formalna škola. Zato radimo i Brickzine i Dječju kuću.

kreativnost

Poligon kreativnosti / razvoja darovitosti / kvalitetno ispunjeno slobodno vrijeme

Mjesto smo poticanja i razvoja kreativnosti, potpore darovitim pojedincima, njihovom interesnom udruživanju i rastu. Nezaposlen um vražja je radionica, a dosada leglo loših navika. Suvremena knjižnica nudi obilje zanimljivih programskih aktivnosti pripremljenih s pažnjom, znanjem i kompetencijom. Djeci i mladima koji svoje slobodno vrijeme provode u knjižnici prijeti samo jedna mogućnost ovisnosti – ovisnost o kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena. Upravo zato bavimo se i digitalnom kreativnošću u našem Lab-u. U takvom ozračju raste samo jedan apetit – apetit za novim zanimljivim sadržajima koji mogu oplemeniti dan. 

Dostupnost

Za 7 eura svaki pojedinac može cijelu godinu biti član knjižnice i na raspolaganju imati tisuće knjiških svjetova, časopisa, obilje znanja, zabave, a naravno i sve ostale dodatne knjižnične usluge.

utociste

Utočište

U ovako hiperbrzom, kaotičnom i često sebičnom svijetu svi mi ponekad jednostavno želimo veličanstvo mira. Izgubljenost među policama među tisućama knjiga u potrazi za najprikladnijom misli i pričom vjerojatno je najefikasnija terapija.

Znanje

Da je XXI. stoljeće vrijeme znanja nije potrebno previše objašnjavati. Od studiranja pa do cjeloživotnog učenja knjiga uz blagodati tehnologije čini najbolju kombinaciju učenja.

uspjeh

Uspjeh

Poznato geslo informatičkih gurua je "Budite dobri sa šmokljanima, neki od njih će vam biti šefovi". Doista, samo je učenje jamac napredovanja, dolaska do bolje plaće, kvalitetnijeg i ispunjenijeg života. Zato u knjižnici i razvijamo Poslovni kutak.

Čitajući sve što nam dođe pod ruke usavršavamo vještinu čitanja koja je podloga svim budućim učenjima. Čitajući razvijamo interese s kojima postajemo budniji, spremniji za nova znanja, hrabriji za nove poduhvate. Put do uspjeha popločan je pročitanim knjigama. 

novosti

Novosti

Uslugama kao što je besplatan pristup internetu uz člansku iskaznicu ili obiljem časopisa i dnevnih novina knjižnica je mjesto gdje se u sekundi pristupa informacijama. Imamo i vlastiti Magazin koji je u pogonu 24 sata na dan! 

Komunikacija

Knjižnica je mjesto susreta interesnih srodnika, mjesto za razmjenu misli, ideja, vještina, znanja, energije. Mjesto međugeneracijske komunikacije, sučeljavanja različitih mišljenja, mjesto kulturnog dijaloga. Učenje je međusobno, a rast zajednički. Pronađite nas na društvenim mrežama ili preuzmi ovdje naš posebno dizajniran paket naljepnica za Viber jer kulturu čitanja vrijedi promovirati na sve načine.  

ukljucenost

Uključenost

Skriveni iza računala i online profila prečesto postajemo izolirane ličnost. Kroz programe knjižnica okuplja društvo upravo oko onih tema koje potiču na suradnju i druženje. Crtanje stripa, likovna radionica, čitateljski klubovi (...) samo su dio aktivnosti u koje se mogu uključiti  korisnici, ili još bolje – sami osmisliti i ostvariti uz našu podršku. Razvijamo i Zeleni kutak koji je mjesto poticanja održivog razvoja kao i vezani portal rasadnik.fyi