Gradska knjižnica Rijeka sudjeluje u Erasmus+ projektu ECALL kojim će se u makedonskim osnovnim školama osnažiti izvannastavne aktivnosti kroz programe poboljšanja pismenosti i učenja stranih jezika. Organizator projekta je Dominium Cultural Hub iz Sjeverne Makedonije, a Gradska knjižnica Rijeka te srednja škola Sv. Konstantina Ćirila Filozofa iz Bugarske partneri su u projektu. Glavni cilj projekta je povezivanje i izgradnja koherentnog sustava osnovnog obrazovanja temeljen na kompetencijama koje se razvijaju i kroz redovnu nastavu, ali i izvannastavne aktivnosti. 

1524218777_logosbeneficaireserasmus-right-hr(2)

Očekivani rezultati projekta:

  • Razvijanje koncepta i metodologije za stjecanje kompetencija iz pismenosti i učenja stranih jezika u izvannastavnim aktivnostima.
  • Razvijanje odgovarajućih smjernica za provedbu izvannastavnih aktivnosti.
  • Osposobljavanje učitelja za rad s učenicima u izvannastavnim aktivnostima.
  • Razvijanje inovativnih metoda za rad učeničkih klubova u pilot školama.
  • Pripremanje nacrta kurikuluma namijenjenog državnim institucijama koji uključuje promjene pristupa i rada u školama vezano za izvannastavne aktivnosti.

Gradska knjižnica Rijeka ima zadatak podijeliti svoja iskustva u provođenju raznih programa koji potiču čitanje, veću razinu pismenosti te razvijanje čitalačke kulture općenito. Radi se o programima kroz koje se promoviraju književna djela, provode predstavljanja raznih tema, ali i posebni programi poput brojnih čitateljskih klubova, pričaonica, stripaonica, edukacija i radionica robotike ili 3D printanja.

Ovaj projekt stavlja naglasak na strateško partnerstvo u području obrazovanja (KA201 - Strategic Partnerships for school education), a njegov početak predviđen je za mjesec rujan 2020. godine u trajanju od 18 mjeseci. Projekt je sufinanciran od strane Europske unije u ukupnom iznosu od 93.939,00 eura.

Partneri na projektu imali su priliku i sastati se putem ZOOM platforme te saznati više o međusobnom radu. Važne teme razgovora odnosile su se na financijske i administrativne aspekte projekta, obaveznu dokumantaciju, ocjenjivanje i praćenje projekta te plan diseminacije. Dogovoren je i vremenski okvir provedbe projektnih aktivnosti te način prilagodbe projektnih aktivnosti zbog pandemije COVID-19.

1454410764_eu-flag-erasmus--vect-pos(2)