Fotografski doručak organizira Fotosavez Primorsko-goranske županije na temu kulturne i prirodne baštine mjesta u kojem se susret organizira. Dosad smo te susrete realizirali u Rijeci, Delnicama, Mrkoplju, Fužinama, Krku, Cresu, Malom Lošinju i Čabru. Autori sudionici prema vlastitom senzibilitetu i nahođenju istražuju cijeli prostor i ambijent mjesta u kojem se nalazimo.

Susret je zamišljen tako da na njemu mogu sudjelovati svi fotografski autori, neovisno o statusu i klupskoj pripadnosti.  Na ovakvim projektima cilj je okupiti što više autora, međusobno ih upoznati, razmjenjivati iskustva te time unaprijediti fotografsko stvaralaštvo. Druga važna zadaća susreta ovakvoga  tipa je stvaranje fotografske arhive na određenu temu ili arhive određenog područja. Kolektivni fotoizleti mogu utjecati i utječu na autore kako bi što lakše svladali određeni snimateljski problem ili naprosto imali novo iskustvo. Ovo je oblik neformalne edukacije, rada i usvajanja kroz iskustvo novih znanja  na licu mjesta jer je to mogućnost da se odmah nešto analizira  i  vrednuje  taj suvremeni pristup fotografskom stvaralaštvu. U svakom slučaju, ovakve akcije doprinose ne samo autorskom napretku već i boljoj i dinamičnijoj  aktivnosti klubova. 

Na ovom susretu od 14. listopada sudjelovali su sljedeći članovi fotoklubova Lošinj, Crikvenica i Rijeka: Darko Stančić, Thea Pavlin, Milica Goluža, Đoko Glušica, Nebojša Anić, Mladen Matunci, Živko Žagar, Jakov Postolović i Borislav Božić.

Obišli smo dio Gorskoga kotara. Najprije smo stali i fotografirali u Mrzloj Vodici i dijelu Lokvarskog jezera. Prekrasnim jesenjim pejzažima put nas je vodio do Čabra uz kratki predah na Vidikovcu kod Tršća. U Čabru smo obišli dvorac Zrinskih, izvor Čabranke te kovačiju Branka Urha. Nakon sadržajnog druženja s  g. Urhom, legendom i posljednjim kovačem u Gorskom kotaru, sretosmo našeg člana Nenu, Nebojšu Anića iz Fužina koji, kako sam reče, dođe da nas sretne. Kao izuzetan poznavalac svoga rodnoga Gorskog kotara odvede nas na izvor Gerovčice, male rječice po toku, ali vrlo dinamične zbog mnogobrojnih svojih izvora. Nakon izvora Gerovčice na putu kući nakratko se zaustavismo u Motivacijskom parku i tu se izdivismo djelu ljudskih ruku. 

Dan je bio vrlo sadržajan, dinamičan i fotografski bogat.   

Borislav Božić, prof.