Negdje tamo početkom ožujka, kad je život još bio normalan, odlučili smo da je vrijeme za pokretanje novog čitateljskog kluba. Imamo ih u Gradskoj knjižnici Rijeka već lijepi broj, no svi su već dobrano popunjeni, a popis zainteresiranih novih članova svakoga dana samo raste. I zato smo odaslali poziv u svijet za sve zaljubljenike u knjigu koji o pročitanom žele razgovarati u grupici drugih knjigoljubaca. Posve očekivano, odaziv je bio velik.

A onda… karantena. Ne radi knjižnica, nema okupljanja, nema druženja. Distancirajte se, distancirajte se! Činilo se da će naš novi čitateljski klub morati dočekati neke bolje dane, najvjerojatnije tek negdje tamo u jesenskim mjesecima.

No, tehnologija nam je priskočila u pomoć. Kako smo, posve vizionarski, otprilike mjesec dana prije nego je krenula cijela priča s koronavirusom, uveli mogućnost posuđivanja e-knjiga u kombinaciji sa, za hrvatske uvjete, velikim brojem ponuđenih naslova, za one koji se ne boje čitanja s ekrana, nestašice knjiga nema. A uz mnogobrojne mogućnosti video druženja koje se danas pružanju, zaista nema razloga da o tim knjigama ne popričamo svi zajedno, a na daljinu.

Da skratimo priču, u ovo čudno doba karantene i izolacije, Gradska knjižnica Rijeka bogatija je za čak dva nova čitateljska kluba! Da, dobro ste pročitali, dva. Toliki zainteresirani novi članovi jednostavno nisu stali u jedan… Neki će iz raznoraznih razloga ipak sačekati one bolje dane kad ćemo se moći naći svi zajedno u istoj prostoriji, ali solidna baza novih članova skupila se, povezala i odradila prve sastanke.

Dakle, Moljci i Zoomeri su najnoviji podmladak naše čitateljske obitelji, a našli su se na uvodnom sastanku upoznavanja posredstvom Zooma (što ste možda već i pretpostavili na osnovu imena jednog od klubova). Ugodno smo se podružili i upoznali, zajednički odlučili o imenima klubova, odabrali e-knjigu Groznica u zoru” mađarskog pisca Pétera Gárdosa kao prvu lektiru i dogovorili datum prve rasprave.

Iako je običaj da se za čitanje ima mjesec dana vremena, mi smo se odlučili malo požuriti i raspravu održati na Noć knjige, 23. travnja kada ćemo se opet naći u virtualnoj sobi i podijeliti dojmove o pročitanoj knjizi. Nadamo se da ćemo je svi pročitati na vrijeme! 

Ugodno čitanje i vidimo se uskoro!