...svim tajnama i detaljima koji stoje iza nastanka određenog članka. Kako bismo olakšali i osvijestili potrebu za kvalitetnim dijeljenjem znanja, pripremili smo za vas 10 savjeta koje valja imati na umu. 

0. Napravi!

"Napravi" nije pravilo, nije zapovijed, to je stvarateljima jednostavno životni princip. Bez proizvoda/projekta na kojem radimo, ništa od ovoga i nema smisla, pa zato i nosi oznaku 0 prije bilo kakvog daljnjeg rada. 

1. Planiraj

Prije samog pristupa projektu pokušajte predvidjeti rok radova, proces, radnje koje ćete napraviti i o kojima treba razmisliti o predstavljanju. Plan, naravno, modificirate po potrebama i toku projekta, ali dobro i detaljno predviđanje olakšat će vam cijeli daljnji put i pokazati što želite postići. 

2. Izaberi stil

Možda se može učiniti neobičnim što smo izabiranje stila, koje je usko vezano i uz pisani tekst, stavili prije dokumentiranja, ali nije slučajno. Izabrati stil znači puno više od toga hoćete li se koristiti stručnom terminologijom ili slangom. Izabrati stil znači odlučiti o cijelom duhu vašeg cjelokupnog predstavljanja projekta, tutoriala... U toj fazi donosimo i neke metodičko-didaktičke odluke, jer znamo da ako rabimo presloženu terminologiju, sužujemo krug potencijalnih korisnika, ali njenim pak potpunim izbacivanjem gubimo kredibilitet. Dobro odvažite.   

3. Dokumentiraj 

Apsolutni temelj i zasigurno izvedbeno najnaporniji dio izrade dobrog predstavljanja projekta ili vodiča kroz njegov nastanak. Osnovni je problem što obično ne razmišljamo ili nemamo vremena baviti se detaljnim bilježenjem ključnih koraka koje smo napravili u izvedbi, a kamoli o tome da to napravimo kvalitetno... Ali potrudimo se. Municija za dokumentiranje jesu: tekst (osnovna!), slike, fotografije, video, audio... Tekst je najvažniji iako se gubi u audiovizualnom svijetu. Natuknice tokom rada pritom zlata vrijede...  

4. Jasnoća 

Preciznost izražavanja i briga o korištenju pojmova nešto je što će vaši čitatelji najviše cijeniti. Upravo prilikom izrade GKR Lab-a jedan neugodan chat-razgovor bio je motiviran činjenicom višeznačnog i nejasnog korištenja pojmova - programer je kao header GKR-Lab-a smatrao jedno, a dizajner drugo... A kada vas pritišće rok, takvi detalji mogu upaliti vatru koja razara tim. 

5. Razigranost 

Jasno je da je vama samima prilikom izrade projekta, s obzirom na usmjerenost na cilj, bilo zabavno upravo u samom provođenju. Ipak, nemojte taj užitak uskratiti i drugima, stoga se uvijek potrudite zabilježiti te izvijestiti o stvarima koje nisu možda izravno dio projekta, ali jesu konteksta njegova nastanka. Ako je mama ušla dok ste se vi derali u mikrofon pokušavajući napraviti soundtrack za svoju videoigru, spomenite i takve detalje jer pružaju živost i realnost vašeg doživljaja. 

6. Fotografija i video

Iako su fotografija i video dio dokumentiranja, vrijedi ih i posebno istaknuti. Koristite se desktop recorderima jer upravo taj materijal može biti dio videomaterijala uz tutorial i najjasniji vodič kroz korake koje ste u izradi poduzeli. Fotografiranje je pak posebna priča, posebno u projektima 3D-printanja u kojima, osim osi računalnog modela, imamo i fizički predmet, pa je izazov prikazati razne faze rasta u 3D-printeru. Dobre fotografije nastaju u jednom momentu koji je, ako prođe, nepovratan. 

7. Datoteke i formati 

Hura! Završili ste i želite samu datoteku podijeliti sa svijetom! Pripazite da završni produkt stavljate u formate koje otvaraju suvremeni uređaji, a ne softveri iz vremena popularnosti Monitora iz prapovijesti interneta u Hrvata.

8. Jezik

U iole ozbiljnijem izdavačkom poduhvatu, lektor je stalan dio posade koja se brine za kvalitetu teksta te u suradnji s njim ona doseže novu razinu. No ni prisustvo lektora neće riješiti sve dileme, a najveća je - koristiti se hrvatskim pojmove za razne tehnološke produkte ili ne? Jedan od razloga nastanka GKR Lab-a upravo je naš uvid da sadržaja ovakve vrste nedostaje na hrvatskom jeziku te da je sve preplavio engleski. Ipak, ni jezično čistunstvo nije dobar cilj. Najčešće je engleski termin prirodniji izbor jer ne postoji adekvatna i javno korištena hrvatska zamjena.  

9. CMS na umu 

CMS je sfera brige i muke urednika koji i onda kada dobiju najnoviji i najluđi web nakon nekoliko mjeseci postanu nezadovoljni jer ne postoje sve funkcionalnosti koje im se u novom trenutku učine zgodnima. A ako ste tvorac sadržaja, razmišljajte o CMS-ovima i relaciji s dizajnom - što mogu, koja su im ograničenja, kako najbolje uobličiti sadržaj... Mi koristimo eZ Publish, open source s kojim su uz programersku posadu palice razvoja u našim rukama...  

10. Upakiraj i pošalji nam

Materijal je spreman za slanje! Za multimedijsku prirodu projekta klasičan mail servis vjerojatno neće biti dovoljan, pa je odmah dobro imati na umu jumbo mail servise. Naravno, sve dobro upakirajte u zip-datoteku i stavite mašnicu za paketić. 

101. Dijeli

Toliki trud ne može biti uložen da bi ostao nezapažen. Nakon što je sadržaj urednički obrađen, podijelite ga s prijateljima, poznanicima, učenicima, frendom iz klupe...