Nećemo reći veliko otkriće kada utvrdimo koliko se dramatično internet mijenjao i promijenio od trenutka svog nastanka. U Hrvatskoj je pravo širenje počelo u drugoj polovici devedesetih godina kada su tada ipak rijetki sretnici čekali večernje sate ne bi li ulovili jeftiniju cijenu prometa i dolazili do željenih sadržaja. U tim pionirskim danima 1997. godine poduzetni Željko Anderlon okupio je ekipu koja je zamislila stvaranje "magazina za internet, shareware, multimediju i pop-kulturu". Ideja je suštinski bila ta da se u jednoj tiskanoj publikaciji objedinjuje ono najbolje i najkorisnije s interneta, a sve to uz začin pop-kulture i zabave koji su uostalom i bili najviše klikani. Monitor je zapravo bio dio trijumvirata u kojem je postojao CD- i internet-portal. Ne možemo reći da je Internet Monitor ikada htio biti domaći Wired iako je određene poveznice moguće povući.

U uvodniku iz travnja 1998. godine stoji: "Ono što nas u Monitoru zanima to su nove, seksi tehnologije. Palm Pilot je seksi, notebook je seksi, digitalne kamere su seksi. Neki čak misle da su i mobiteli seksi. Velike kante više nisu seksi. Linux je seksi. Mac je seksi. Multimedija je seks bomba. Cijeli Web je seksi. Softver je seksi. Želimo se baviti seksi tehnologijom, a i ono što nije tako privlačno pokušat ćemo prikazati na drugi način." Bila je ovo praktički programatska objava koja najbolje pokazuje što je Monitor htio biti. 

Okupila se oko njega i cijela ekipa autora koji će tek u narednim godinama izrasti u poznata i cijenjena imena - Domagoj Pavlešić, Robert Gelo, Marcell Mars, Zoran Žmirić... 

Vjerujemo da i danas, ako na nekom buvljaku ili knjižnici, dobijete Monitor u ruke u njega treba zaviriti jer vjerojatno nema boljeg podsjetnika na dramatičnu evoluciju interneta. Recimo tako da broj iz ožujka 1998. godine donosi detaljan vodič kroz internet tražilice među kojima su na prvom mjestu AltaVista, Excite, Infoseek i HotBot! Google? Zaboravite.

Skeniraj 131