Jedna od posebnosti pojedinih bibliobusa koji u Rijeku stižu 7.6. na Festival bibliobusa je da slave i svoje rođendane - Koprivnica slavi 40. rođendan, Rijeka 50. rođendan, a prvu okruglu obljetnicu dočekali su i Križevci! Uz naše čestitke Igor Kuzmić iz Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci otkriva nam čari njihove svakodnevice.

Kada bi ovo bilo pitanje za milijun dolara koje dodjeljuje tročlana komisija u sastavu startup vlasnik, marketinški stručnjak i bogati sugrađanin koji sav imetak ostavlja zajednici nakon cjeloživotnog rada u Njemačkoj, kako biste objasnili zašto je bibliobus ključan za vašu regiju? 

Budući da je područje jako raštrkano i pod sam Grad Križevce spada 50-ak sela u kojima živi preko 11.000 stanovnika, bibliobus im je jedno od prvih stvari (uz pokretnu trgovinu) koje zalazi u neka od tih zabačenih područja. Nudi novi uvid i spoznaju o npr. prehrani, začinskom bilju, raznolikosti u području gljivarstva, a sve to preko stručne literature koju su posudili u bibliobusu. Neki su čak zbog knjige posjekli stare nasade vinograda, iskorijenili našu autohtonu sortu „direkt“ (glavoboljček, tudum) i posadili nove nasade, plantaže graševine, muškata, silvanca.

Dandanas mašu štapovima za mnom u znak pozdrava, a i lokalni distributeri zaštitnih sredstava iz područja vinogradarstva obogatili su se zbog tih nasada. Stoga, radi što kvalitetnijih vina, što boljeg ovčjeg sira i veće ponude jednom jestivih gljiva, od krucijalne je važnosti ne samo da se poveća ulaganje u bibliobus već da se istome ugradi i euro kuka da može vući prikolicu, a sve u svrhu povećanja broja knjiga koje bibliobus dostavlja do krajnjih korisnika.

Sretan čitatelj – najbolji čitatelj! 

Što intimno osjećate - kojoj skupini građana najviše značite i zašto?

Definitivno klincima i pokojoj starici. Ovima prvima sam od stričeka do učitelja, nasmijavam, opraštam, a drugima - tapšam po ramenu i govorim „bit će bolje“, no pritom mi misli lete prema Irskoj.

Fotografija 2 Proslava 5 godine osnutka bibliobusne službe

Ulovio nas je vremenski stroj i odveo daleko. Kako mislite da će izgledati bibliobusi budućnosti i koji aspekt čekaju najveće promjene?

Ne mislim, ja znam da će to biti neki leteći stroj u kojem će knjige biti čisti raritet. Uskladištene u savršenim uvjetima, temperaturi, vlazi te mikroorganizmima, te će ih naraštaji gledati sa strahopoštovanjem.

Najbizarnija, najnezgodnija, najčudnija situacija iz svijeta života vašeg bibliobusa, a da ima humor ili sretan kraj?

Vozim se ja tako uskim ulicama (doduše, bila je prečica do drugog sela – asfaltirana čak), dolazim do zavoja „pod 98“ stupnjeva, klijet na samom uglu, preglednost – nema je. Pritišćem kvačilo, druga brzina, kad u samom zavoju parkirana kola puna stajskog gnojiva.

Rudo od prikolice malo poduže, da se klinci mogu voziti na njemu, a cilja ravno u moj kiler (iliti hladnjak). Pritišćem desnom nogom kočnicu, ABS i to radi besprijekorno, no i knjige s polica isto tako padaju po podu - besprijekorno.

Djed u gumenim čizmama baca vile s tri kraka i lovi se za kapu, spreman na skok, no bibliobus se ukapa na mjestu, par centimetara do hladnjaka. Djed zove na gemišt, imao je i rakije…

Fotografija 2 Proslava 5 godine osnutka bibliobusne službe

Najveća vrijednost bibliobusa sigurno je u svim lokacijama koje nastoji pokriti i donijeti knjigu do gotovo svakoga. Koje je najneobičnije, najegzotičnije, najspecifičnije stajalište vašeg bibliobusa?

Želio bih izdvojiti jedno od stajališta kao jedno od tih, no... kao što roditelj ne može za jedno od svoje djece reći da mu je draže, da ga voli više od druge djece, tako bi bilo vrlo nezahvalno od mene, štoviše, ne roditeljski da ovako javno napišem da mi je neko u jednoj od tih kategorija.

No, ako već moram, onda ću reći da je Carevdar jedno od mojih najdražih stajališta! Tamo imam ključ jedne kuće, u kojoj ponedjeljkom (kada dolazim u to mjesto) uvijek bude hladnjak prepun fine hrane, na stolu u kuhinji ostavljena čoksa i poruka „voli te mama“…

Najdraža životna situacija s bibliobusom u kojoj ste osjetili "ma ipak neću sutra dati otkaz, ima ovo itekako smisla"?

To se prolazi gotovo svaki dan. Trka djece prema bibliobusu, sjaj u očima jer je PRVI stigao/stigla da posudi svoju novu knjigu.

Bibliobus kroz podatke:

Marka vozila: FIAT Ducato

Proizvođač: FIAT. Italija, Italy

Registarska oznaka: KŽ 656 AP

Godina proizvodnje: 2007.

Snaga motora: 88 kW

Dimenzije vozila:

                 duljina: 6.36 m

                 širina: 2.05 m

                 visina: 2.91 m

Kapacitet: 2200 svezaka knjiga - jedinica građe

Broj članova posade: 1

Broj smjena: 1

Broj općina / gradova koje bibliobus obilazi: 4

Broj stajališta: 34

Prosječan broj prijeđenih kilometara godišnje: 10.000

Ostaje nam samo reći - vidimo se u Rijeci!