Gradska knjižnica Rijeka provodila je Erasmus + projekt (KA204) koji stavlja naglasak na suradnju i strateško partnerstvo između država članica Europske unije na polju obrazovanja odraslih osoba. Radi se o projektu (Treća) dob čitanja kroz koji se osnaživala čitateljska kultura uz korištenje novih komunikacijskih tehnologija. Riječ je o programu olakšavanja, poticanja i ponovnog osmišljavanja načina čitanja za osobe treće životne dobi u 21. stoljeću.

Glavni cilj ovog projekta je povećanje dostupnosti novih komunikacijskih tehnologija za starije osobe i razviti kulturu čitanja kod građana starijih od 60 godina. Također je važno u ovom kontekstu razvijati kompetencije za edukatore i knjižničare koji rade sa starijim osobama kako bi prilagodili svoj rad potrebama polaznika ovog programa. Sve dodatne informacije o projektu te izvršene rezultate možete istražiti na portalu Treća dob čitanja.

Polaznici edukativnih aktivnosti, animacijskih radionica i edukacija savladali su: osnovne mogućnosti korištenja e-knjiga, vođenje i održavanje kreativnog internet bloga te oblikovanje e-čitateljskog kluba.

Ovaj transnacionalni projekt provodio se u suorganizaciji više dionika u obliku strateškog partnerstva i to s Ustanovom za obrazovanje odraslih Dante iz Rijeke, te europskim partnerima iz Češke (GLAFKA), Bugarske (SDRUZHENIE YUNI PARTNERS), Latvije (ARTSMART) te Italije (Unione della Romagna Faentina). 

Provođenje projekta započeto je u rujnu 2020. godine, a trajao je do 31. prosinca 2022. godine.
Projekt je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Erasmus+ u iznosu od 187.066,00 €.

1524218777_logosbeneficaireserasmus-right-hr

Potpora Europske komisije proizvodnji ove publikacije ne predstavlja potporu sadržaju koji odražava samo stavove autora i Komisija ne može biti odgovorna za uporabu sadržanih informacija.