Posebni projekti su često nevidljive niti iza pozadine rada Gradske knjižnice Rijeka kroz koje se stvara buduća dodana vrijednost, nove usluge, sadržaji... Zato i u ovom trenutku sudjelujemo u cijelom nizu formalnih projekata (neformalnih je i na desetke :), čije smo financiranje ostvarili kroz natječajne pozive i kroz partnerstva s organizacijama različitog tipa iz cijele Europe. U ovom slučaju donosimo pregled tekućih procesa koji se odvijaju iza aktivnosti podržanih Erasmus+ programom. Pandemija je htjela da je tu (pre)više prikaza ekrana, Zoomova, PDF-ova, Wordova (...) nego što smo se originalno nadali, ali i u novim okolnostima rad se nastavlja. To je i najvažnije.

Erasmus+ program je EU-a kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport u Europi. Erasmus+ nudi prilike organizacijama različitih profila, uključujući sveučilišta, ustanove za obrazovanje i osposobljavanje, trustove mozgova, istraživačke organizacije i privatna poduzeća.

ECALL

dijeljenje iskustva za osnaživanje učitelja 

U projektu kojim pomažemo u osnaživanju učitelja koji provode izvannastavne aktivnosti u Makedoniji trenutno se završava rad o razvijanju koncepta i metodologije za stjecanje kompetencija iz pismenosti i učenja stranih jezika. Uz pregled stanja osnovnoškolskog izvannastavnog sustava, partneri iz Makedonije rade i na istraživanju potreba učitelja i nastavnika u ovom polju.

Na sastanku održanom ovaj tjedan putem Zoom platforme, razgovarali smo s partnerima i koordinatorom o predstavljanju najboljih praksi Gradske knjižnice Rijeka. Radi se o našim redovnim programskim aktivnostima koje uspješno provodimo u suradnji s osnovnim školama ili specifično za naše korisnike mlađeg uzrasta.

Ovo predstavljanje bit će dio organizirane edukacije za makedonske učitelje, a održat će se u travnju ove godine. Jesen smo rezervirali za odlazak u Makedoniju i razgovor o učincima i rezultatima projekta, ali o njegovim budućim mogućnostima.

Više o projektu pronađite ovdje. 

ECALL


Family Business Library

knjižnice za poduzetništvo u ruralnim područjima

U siječnju ove godine održali smo radni sastanak s partnerima na projektu u kojim će knjižnice postati glavni izvori informacija o poduzetničkim prilikama u ruralnim područjima. Partneri iz Latvije trenutno rade na funkcionalnostima i izgledu mrežne platforme koja će biti dostupna za korištenje i u našoj knjižnici na hrvatskom jeziku.

Tijekom razgovora o tehničko-administrativnoj strani projekta, partneri iz Njemačke predstavili su i aplikaciju PROM koja je osmišljena i razvijena na Sveučilištu Paderborn upravo za potrebe prikupljanja dokumentacije Erasmus+ projekata. Na sastanku smo dogovorili i termin našeg sljedećeg susreta te utvrdili rokove zadataka koji nas očekuju.

Više o projektu pronađite ovdje.

FamilyBusinessLibrary


Tech.Library

 inovativne knjižnične prakse za slijepe

Gradska knjižnica Mazsalaca iz Latvije organizirala je dvodnevni transnacionalni sastanak u sklopu projekta Tech.Library kojim se želi osnažiti knjižničare u radu sa slijepim i slabovidnim osobama te organizirati nove, inovativne knjižnične prakse za ovu skupinu korisnika. Partneri su raspravljali o najboljim aktivnostima i uslugama koje se provode u njihovim knjižnicama, ali i u drugim knjižnicama i lokalnim organizacijama. Važan segment rada na ovome projektu je preispitivanje trenutnih mogućnosti knjižnica te njihovih potreba vezanih upravo za poboljšanje i unaprjeđenje inkluzivnih usluga i knjižničnih prostora.

Na sljedećem sastanku u lipnju ove godine, Gradska knjižnica Rijeka predstavit će program stručne edukacije određenog broja knjižničara iz svih partnerskih zemalja koja bi se trebala održati krajem ove godine u Rijeci. Partneri iz Rumunjske predstavili su komunikacijsku strategiju projekta te službeni logo i stranice društvenih mreža na kojima će se objavljivati novosti ovoga projekta - Facebook, LinkedIn i YouTube. U lipnju ove godine ponovno ćemo se susresti, a domaćin i glavni organizator sastanka bit će Gradska knjižnica Ljubljana.

Više o projektu pronađite ovdje.

Tech.Library (2)

 


The Third Reading Age

e-čitanje za umirovljenike

Nakon predstavljanja glavnih ciljeva i zadataka projekta (Treća) dob čitanja u jesen 2020., započeli smo rad na programu koji će pomoći našim starijim korisnicima u snalaženju u svijetu novih komunikacijskih i tehnoloških mogućnosti, ali će im i omogućiti razvoj čitalačkih navika. Uz mentorstvo Ustanove za obrazovanje odraslih Dante iz Rijeke, svi partneri rade na izradi kurikuluma koji će biti podrška i temelj održavanja budućih programskih aktivnosti dok partnerska organizacija ArtSmart iz Latvije paralelno stvara mrežnu platformu kao bazu online učenja.

Organizacija SDRUZHENIE YUNI PARTNERS iz Bugarske zaslužna je za postavljanje i organizaciju društvenih mreža projekta - Facebooka i Instagrama.  U ožujku će uslijediti novi sastanak svih partnera na kojem će biti predstavljen prijedlog izgleda mrežne platforme te sadržaja kurikuluma.

Više o projektu pronađite ovdje.

TheThirdReadingAge


ZELDA

knjižnice za održivi razvoj

Naš “zeleni” Erasmus+ projekt, kojim jačamo svoje kapacitete i educiramo se na terenu održivih i ekoloških tema, ulazi u svoj završni period. Zbog pandemijskih nemogućnosti odlaska u partnersku knjižnicu Panevezys County Gabriele Petkevicaite-Bite Public Library i putovanja u Litvu, organizirat ćemo virtualnu aktivnost dijeljenja dobrih praksi koja će se održati u ožujku ove godine.

Planiramo i razne druge aktivnosti kojima ćemo promovirati ovaj projekt te naš Zeleni kutak kako bismo imali snažne temelje i za buduće važne razgovore o zelenim temama koji zasigurno dolaze.

Više o projektu pronađite ovdje.

ZelDa