Kao mali znak pažnje i naš ovogodišnji dar vama, dragim prijateljima Knjižnice, pripremili smo posebnu vizualnu priču za Viber. Među već poznate naljepnice, kojima u ovo vrijeme, posebno usmjereno na komuniciranje s prijateljima sada možete uvrstiti i one Gradske knjižnice Rijeka. Tu vas čeka naš moljac, naravno knjiški, koji prolazi kroz razne zgode i nezgode sa svijetom knjige. Da mu je netko rekao kako će morati na odmor dok se knjiga čisti u sterilizatoru UV lampama, ne bi vjerovao, ali sad je 100% čista... što ćete shvatiti i nakon pogleda na naljepnice koje za svoje uređaje možete pokupiti ovdje.  

"Možemo li napraviti čitateljski klub na Zoomu? U siječnju 2020. rekli bismo predlagaču da to nema smisla, šarma i gušta, a već mjesecima to je realnost nekih od naših čitateljskih klubova.

U tom smislu, o godini iza nas gotovo je izlišno trošiti riječi jer svakog od nas pojedinačno, na privatnoj i poslovnoj osnovi, dotaknula je na načine koje nismo očekivali. Ipak, tako kaotično i neobično razdoblje u kojem je Gradska knjižnica Rijeka doživjela potpuno zatvaranje odjela i ogranaka za korisnike (Narodna čitaonica se više nije ni otvarala) te hibridni, fizičko/digitalni model te uz skup restrikcija od kojih je svaka za sobom povlačila potrebu za reorganizacijom, prošli smo uz puno truda, inovacije i optimizma. 

"Možemo li napraviti čitateljski klub na Zoomu? U siječnju 2020. rekli bismo predlagaču da to nema smisla, šarma i gušta, a već mjesecima to je realnost nekih od naših čitateljskih klubova. Prilagođavao se raspored i način rada bibliobusa, prilagođavao se broj sudionika na programima, prilagođavao se izgled posudbenih pultova...  Prilagodba je glavna riječ razdoblja iza nas.   

U 2020. godinu ušli smo s rekordnim brojem članova svih vremena, čak 21.734, a sve u kontekstu petogodišnjeg rasta, što je pružilo posebno zadovoljstvo i obvezu. U siječnju je pokrenuta usluga e-knjižnice kroz mobilnu aplikaciju ZaKi Book, koja se posebno važnom pokazala u vrijeme zatvorenosti, kao središnji način dolaska do knjiga i dobrog štiva. Nastavljene su programske aktivnosti Poslovnog kutka, Zelenog kutka i American Cornera Rijeka – svaki je na svoj način pružao ono što smatramo da je za razvoj zajednice temeljno – poslovna inspiracija, znanje, zelena paradigma i STEM sa svim svojim čarobnim sastojcima stvaranja.

U siječnju je pokrenuta usluga e-knjižnice kroz mobilnu aplikaciju ZaKi Book, koja se posebno važnom pokazala u vrijeme zatvorenosti, kao središnji način dolaska do knjiga i dobrog štiva.

Knjižnica je pružila svoj doprinos projektu Europska prijestolnica kulture, posebno kroz programski pravac Dječja kuća, kojim se nastoje stvoriti potpuno novi oblici kulturnih, kreativnih i informacijskih usluga za djecu. Pratili smo njeno fizičko, građevinsko dovršavanje te sudjelovali u procesima unutarnjeg i komunikacijskog oblikovanja pa je stvorena stranica djecjakuca.hr koja će zaživjeti paralelno s njenim otvorenjem 2021. godine. Uz to, svojim aktivnostima priključili smo se u srpnju održanom festivalu Tobogan te održavali online izdavački ritam magazina Brickzine, uz objavljivanje 4. tiskanog broja. 

Izrazito puno energije uložili smo u pružanje osjećaja sigurnosti, pri čemu se posebno ističe nabava i implementacija posebnog uređaja za dubinsko čišćenje knjiga, što je na razini najsuvremenijih svjetskih praksi. Pokrenuli smo i uslugu “Knjige u škartocu”, kao način bržeg i sigurnijeg biranja i preuzimanja knjiga. Knjiga nam je potrebnija nego ikad, a Rijeku želimo pretvoriti u grad u kojem se najviše čita, uživa u znanju, lijepoj riječi, stvaranju i mašti.

Pravi uvjeti za to nastat će dovršetkom središnje zgrade Knjižnice, prve takve u riječkoj povijesti, u art-kvartu “Benčić”. I ona je imala turbulentnu godinu u kojoj je morala prijeći put od značajne promjene projekta izvedbe, stabilizaciju objekta, čišćenja starih dijelova što je bila jedna do kompleksnijih građevinskih operacija u modernijoj riječkoj povijesti. Proces smo pratili sa strepnjom, ali sada doslovno možemo reći da je na boljim temeljima.

Izrazito puno energije uložili smo u pružanje osjećaja sigurnosti, pri čemu se posebno ističe nabava i implementacija posebnog uređaja za dubinsko čišćenje knjiga, što je na razini najsuvremenijih svjetskih praksi. 

Radimo i na projektima jačanja usluga i zajednice, a skupilo ih se već dosta s kojima paralelno žongliramo: "The Third Reading Age // (Treća) dob čitanja", "Poboljšanje pismenosti i učenja stranih jezika u osnovnim školama kroz razvijanje znanja, vještina i stavova (kompetencija) u izvannastavnim aktivnostima", Family Business Library - Rural and Regional Libraries as Local Family Entrepreneurship centres, Tech.Library - Enhance public library services for visually impaired users through ICT tools and training".

Kroz neke će se poticati e-čitanje umirovljenika, kroz druge osnaživati obiteljsko poduzetništvo; važno je da su svi tu da nas čine jačima.

Sve će to utjecati na čitateljsku kulturu u Rijeci narednih godina. O potrebi i interesu za Knjižnicom najbolje svjedoče rezultati akcija upisa. Ove godine kada se akcija odvijala isključivo online putem u jednom danu upisalo se preko 1.200 građana.

Ostaje nam poručiti da vam želimo puno stvaranja, novih ideja, kreativnog posla i zabavnih trenutaka s najbližima te uspješnu i načitanu novu godinu.

I da, razveselite ih pričom našeg moljca. :) 

Fotografije: Art direkcija: Anja Sušanj; autorica ilustracija: Nina Delanović