Projekt TEH.LIBRARY došao je svome kraju, nakon više od dvije godine. Projektni konzorcij koji se sastoji od kulturnih institucija iz 6 zemalja - Italije, Slovenije, Bugarske, Hrvatske, Latvije i Rumunjske - surađivao je na razvoju digitalnih tehnologija i online alata kao ključnih pokretača poboljšanih knjižničnih usluga za korisnike oštećena vida.

1524218737_logosbeneficaireserasmus-left-hr

Financiran u okviru programa Erasmus+, projekt će imati dugoročni učinak na profesionalni razvoj knjižničnog osoblja unutar ICT metodologija, istovremeno poboljšavajući njihove ključne vještine i potičući mnogo veću uključenost knjižnice, poboljšavajući ključne usluge namijenjene slijepim i slabovidnim korisnicima diljem Europe.

Digitalne tehnologije i online alati ključni su čimbenici za promicanje poboljšanih knjižničnih usluga za korisnike oštećena vida. Iz tog su razloga projektne aktivnosti rezultirale s 3 ishoda: web platformom TECH.LIBRARY, video zapisima koji predstavljaju tehnologije namijenjene osobama s oštećenjem vida i priručnikom s preporukama najbolje prakse, razvijenim na jezicima partnera, ali i na engleskom jeziku.

IMG_20221128_100336

Gradska knjižnica Rijeka javno je predstavila rezultate projekta na konferenciji Knjižnične usluge slijepe i slabovidne korisnike u Gradskoj knjižnici Rijeka održanoj u Narodnoj čitaonici 28. studenoga. Tijekom događaja nekoliko je knjižnica i drugih organizacija na tom području sudjelovalo u umrežavanju i razmjeni iskustava, govoreći o resursima dostupnim na web platformi TECH.LIBRARY, koja im pruža korisne informacije, video zapise i materijale za obuku, demonstracije i mnogo toga više sadržaja za poboljšanje digitalnih kompetencija svog osoblja. Također predstavljen je inkluzivni projekt Knjiga svima! ostvaren u suradnji s Udrugom Portić, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije, Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije i Filmaktivom kao primjer dobre prakse.

Za više detalja o projektu pristupite ovoj poveznici.

1454410764_eu-flag-erasmus--vect-pos

Techlibrary

1434006659_ampeu-logo-hr

Potpora Europske komisije proizvodnji ove publikacije ne predstavlja potporu sadržaju koji odražava samo stavove autora i Komisija ne može biti odgovorna za uporabu sadržanih informacija.