I sama sam u fazi kada si postavljam nebrojena pitanja (bez odgovora) zašto moje dijete reagira ponekad „blago“ nervozno na stvari koje ga do jučer nisu uopće smetale. Primjerice, običan odlazak u šetnju je bila radnja bez imalo stresa, sve donedavno kada je ta ista aktivnost popraćena vrlo izraženim negodovanjem i nestrpljenjem da se što prije izađe van. Zato je ovaj priručnik pravi odabir za sve vas koji se nalazite u istim ili sličnim situacijama.

Kako i sam autor navodi, eksplozivno dijete je ono koje na uobičajene probleme reagira izrazito frustrirano – plačem, vrištanjem, posvanjem, udaranjem, grizenjem, pljuvanjem ili uništavanjem imovine.Dr. Ross Greene, istaknuti kliničar i jedan od prvih stručnjaka u liječenju djece sa socijalnim, emocionalnim i bihevioralnim teškoćama, radio je s tisućama eksplozivne djece i ima dobre vijesti: ta djeca nisu željna pažnje ili nemotivirana, a njihovi roditelji nisu pasivna, popustljiva bića kojima dijete lagano manipulira. Kroz ovu suosjećajnu, pronicljivu i praktičnu knjigu, dr. Greene pruža novi konceptualni okvir za razumijevanje njihovih poteškoća.

Ako ste roditelj djeteta koje se suočava sa socijalnim i emocinalnim izazovima u ponašanju, ova bi vam knjiga trebala pomoći da pristupite rešavanju djetetovih poteškoća s više optimizma i samopouzdanja, te vas izvući iz obrasca „hodanja po jajima“ ili „neprekidnog preživljavanja“, te povratiti vašoj obitelji određenu razinu društvenog mira. – Ross W. Greene

Rješenje ovog bihevioralnog problema autor vidi u suradnji s eksplozivnom djecom te poučavanju vještinama koje im nedostaju. Nesumnjivo, uloga roditelja je u ovom procesu najvažnija. Stoga, ako ste se pronašli u nečemu navedenom ili ste zainteresirani za ovu temu, posudite u našoj knjižnici svoj primjerak ovog nadasve korisnog vodiča za roditelje i olakšajte sebi i vlastitom djetetu svakodnevnu interakciju s okolinom te njihovo funkcioniranje u zajednici (bilo vrtić, škola ili obitelj).

Provjerite dostupnost knjige „Eksplozivno dijete : novi pristup razumijevanju i odgoju razdražljive i kronično nefleksibilne djece“ na našim policama u katalogu ovdje

*Brzokratka - u našem izmišljenom rječniku preporuka za brzo čitanje u hodu. Knjige su malo duže.*