Klasificiranje svijeta jedan je od zadataka koji nas prati od samih početaka. Iz svakog upoznavanja i razumijevanja svijeta proizlazi nova preraspodjela (pod)kategorija) i njihovih stanovnika. Jedan lijevo, drugi desno, treći gore, četvrti dolje, i sve je na mjesto: jasno, razumljivo, prilagođeno nama. Naravno, svako malo udarimo glavom u zid, shvaćajući kako nam kategorije nisu najbolje prilagođene za određene izazove ili situacije te moramo sve srušiti, uroniti u nerazumijevanje i nanovo izgraditi sustav koji će bolje obuhvatiti sve oko nas. Znamo da nećemo uspjeti, ali trudimo se.

Packer koristi veliki format da bi obujmio silinu kategorija koje stoje mačka Karlova bicikla, grada, violine, mačke, omiljenog sira itd.

Po tom pitanju potrudio se i Neil Packer svojim naslovom Jedan i jedinstven (Školska knjiga, 2021). Prateći Karla na putu od grada, naš autor vodi nas raznovrsnim svijetom pokušaja klasifikacija koji sežu od obiteljskih stabala i životinjskog carstva, pa sve do raznih ideja da se obuhvati kronologija čovječanstava. Koristeći se simpatičnim, realističnim ilustracijama koje će nas podsjetiti na stare slikovnice, Packer koristi veliki format da bi obujmio silinu kategorija koje stoje iza Karlova bicikla, grada, violine, mačke, omiljenog sira itd. Tako svaki njegov potez u priči naoko kratkog daha postaje prilika za iskazivanjem bogatstva iza svakog predmeta. Gotovo da nije potrebna priča, samo proučavanje nijansi danih crteža upotpunjuju popodne (u Striboru) provedeno uz knjigu.

I dok možda neću otkriti iznenađenje koje se skriva na zadnjim stranicama, iskoristit ću priliku da preporučim naslov koji uspijeva u tome da inspirira svakoga tko kreće u razvrstavanje svijeta. Imaš posla, nećeš uspjeti, ali vrijedit će zbog znanja.

Provjerite dostupnost knjige „Jedan i jedinstven“  na našim policama u katalogu ovdje.

*Brzokratka - u našem izmišljenom rječniku preporuka za brzo čitanje u hodu. Knjige su malo duže.*