Furiozni nastavak donosi nam likove čije se životne priče sudaraju u ekspres loncu modernog velegrada. Događaji potaknuti gubitkom jednog mobitela postaju sve tragičniji, a njihovi sudionici zakopavaju se svakim poglavljem sve dublje, ne nalazeći izlaza ni odgovora na pitanje koliki je udio slučaja u ovoj ljudskoj tragediji? I, kao što se pita liječnica Tania Ung, gdje otići, u kojoj bi to zemlji mogle umaknuti mrtvačkoj predstavi svijeta u agoniji?

Iranska spisateljica Negar Djavadi daje nam uvid u život velegrada izvan turističkih atrakcija, mješavinu sudbina i okolnosti modernog melting pota koji u nekom trenutku mora eruptirati valom nasilja. Dvoličnost i hladna nezainteresiranost političara, vjerski fanatizam pojedinaca, nemogućnost integracije doseljenika i kobna ambicija dobrostojeće visoke srednje klase Parižana pretvaraju grad u arenu plamena i krvi. Svi su u ovom romanu antijunaci koje izjeda tjeskoba, ali ipak iz dana u dan igraju svoje uloge u parodiji stvarnosti.

Roman je s francuskog prevela Vanda Mikšić, a izdala ga je Meandar media 2021. godine. Autorica, i sama doseljenica koja je svoje iskustvo opisala u prvijencu Dezorijentalna, piše i scenarije za filmove. To se osjeti u strukturi romana, koji se unatoč teškoj i mračnoj temi, čita u dahu. Još važnije, roman potiče na razumijevanje drugih i drugačijih i empatiju, toliko potrebnu u današnjem društvu.

Provjerite dostupnost knjige „Arena“ na našim policama u katalogu ovdje

*Brzokratka - u našem izmišljenom rječniku preporuka za brzo čitanje u hodu. Knjige su malo duže.*