U nastojanjima da se prikaže rad pamćenja najbliže idealu došao je stripa. Raspolažući opsežnim narativnim i stilističkim instrumentarijem, autoru se otvara mogućnost da sastavi potrebnu strukturu unutar koje će moći uspješno raspisati pitanje pamćenja. Njegov poziv na strukturalnu i formalnu igru iskoristili su, primjerice, Marjan Satrapi, Craig Thompson, Riad Sattouf, a njima se sada pridružuje i AJ Dungo naslovom U valovima (Sputnik, 2022).

Centralna tema autorovog prvijenca je rasplitanje pamćenja na vezu s Kristen čija se prognoza ocrtava u prvim poglavljima: osteosarkom. Njihova veza tako se obrće oko njene borbe s rakom koja otpočinje u prvim zajedničkim mjesecima, odajući čitatelje fragmente, uspomene na ključne trenutke: prvi susret, zadnje putovanje, nastanak ljubavi prema surfanju. Upravo surfanje, naoko nagoviješteno naslov(nicom) paralelno biva razrađivana kroz strip. Dungo nastoji pružiti vlastitu interpretaciju iako priznaje kako nije “najkvalificiranija osoba za podučavanje o surfanju. I uistinu nije; nakon obećavajućeg starta, razotkrivanja kolonijalne prošlosti, autor zapinje te samu povijest završava na dvama surfera koji možda jesu reformirali disciplinu, ali nisu na nju mogli staviti točku sredinom prošlog stoljeća.

U_valovima_-_ogledne_stranice_page-0001

Štoviše, autorov upliv u pisanje povijest pred čitatelja postavlja izazov spajanja tih dviju cjelina: kako su Tom Blake, nova daska za surfanje te traumatični Kristenini mjeseci spojeni? Odgovor je gotovo nikako, osim kroz obznanjenje činjenice da par dijeli ljubav spram surfanju te pokušaja da se pokaže da obnavlja duhovne vrijednosti surfanja zakopane ispod nekoliko slojeva konzumerizma i kapitalizma.

Tim se razočaranje čitatelja samo pojačava jer očekuju upravo tu povijest surfanja; konačno, zbog toga se taj strip našao u rukama moje prijateljice, reklamiran kao “ono, e, surfanje”. Ipak, preskočimo li ta poglavlja, naslov dolazi do željenog cilja, a to je njegovo nastojanje da opiše pamćenje koje Dungu dolazi u valovima, nanosima koje kad uspije uhvatiti raspiše, a kada ne, kada su to najteži trenuci, kada se mora oprostiti s djevojkom, onda zapinje u mulju, pada, gubi slijed. Multiplikacija samog subjekta kroz fragmentiranje prošlosti - izdvajanje najbitnijih događaja - dolazi do sjaja zahvaljujući pripovjedaču koji umješno rastače iskustvo traume najbolje sažeto kroz riječi to su bili sjajni dani jer je upravo tada - u trenucima kada se lomila njihova sudbina - nastojali proživjeti priču vrijednu življenja.

To je dovoljan razlog za čitanje. Ne mora svaki naslov u antologiju, zar ne?

Provjerite dostupnost knjige „U valovima“ na našim policama u katalogu ovdje.

*Brzokratka - u našem izmišljenom rječniku preporuka za brzo čitanje u hodu. Knjige su malo duže.*