Nakon izuzetnog uspjeha Vojne, Goran Duplančić znao je kako će na svakoj promociji morati pripremiti odgovor na pitanje kada će doći red na idući strip. Besanice (Barbatus, 2022) nisu odgovor na to pitanje, ali su podsjetnik kako će odgovor, kada dođe, biti odličan.

Naslov se sastoji od pet stripova nastalih tijekom zagrebačkih sesija 24-satnog crtanja u razdoblju od 2010. do 2014. godine. Svaki od njih prati zadanu temu te je popraćen autorovom retrospektivnom bilješkom. Šutljivi čovjek, njegova žena i Princeza, rascrtani povodom teme Prva ljubav, vode nas kroz ljubavni ožiljak iz mladosti otočana i gošće, pokazujući nam kako su prve ljubavi uvijek bolne. Na zapadu ništa novo ocrtava, vodeći se temom Divljeg zapada, vesternsku panoramu kako bi ju izigrao kroz jednostavnu parabolu: Sve su to divljaci!

Skica ispunjena tenzijom odgovara svakome od odabranih žanrova i priča, odajući stres ili moć u svakoj od situacija

Treća priča, nastala u sklopu teme Bajke, raspisuje priču u duhu serijala Fables odajući kako bi se odigrala suradnja između naših bajkovitih i političkih protagonista. Produkt je Hrvatska bajka koja, unatoč obećanjima i ulaganjima, uvijek ima isti završetak. Godina posvećena temi Dan i noć rezultirala je hororom koji čitatelja prebacuje s jedne na drugu stranu, tematizirajući sociopatsko ponašanje, ali i osvetu nad vječnim patroniziranjem žena. Zadnji strip i završetak autorovih 24-satnih poduhvata je otočna vizija teme Invazija gdje zbog generacijskih interes (otočani - turistički/kulturni djelatnici), a onda i nemogućnosti prenošenja pravih poruka dolazi do tragedije.

Crtež će svakome biti poznat. Skica ispunjena tenzijom odgovara svakome od odabranih žanrova i priča, odajući stres ili moć u svakoj od situacija. Iako nije najavljivani strip, Besanice kao povratak ranim danima ponovo nam dokazuje da smo s razlogom nestrpljivi.

Provjerite dostupnost knjige „Besanice“  na našim policama u katalogu ovdje.

*Brzokratka - u našem izmišljenom rječniku preporuka za brzo čitanje u hodu. Knjige su malo duže.*