Tijekom Summita Amerika  na Trinidadu i Tobagu 2009. godine neočekivano će se dogoditi ključan trenutak za urugvajskog pisca Eduarda Galeana. Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez, praćen kamerama, prilazi novopečenom predsjedniku SAD-a Baracku Obamu, prekidajući sesiju, kako bi mu poklonio Otvorene vene Latinske Amerike. klasik ljevičarske kritike imperijalizma i kapitalizma u Južnoj Americi. I dok su se analitičari zabavljali njihovim medenim mjesecom na ekvatoru, knjiška industrija usmjerila je sve snage na novi hit koji će unutar samo 24 sata na Amazonovim listama skočiti s 54,295. mjesta na šesto. Rast u autorovoj popularnosti poklapa se i antikapitalističkim narativima u rastu nakon financijske krize 2008. godine; Galeanova turneja Amerikom, jasno, bila je rasprodana.

Iako magijski realizam prodire kroz jedan dio priča, ostaje gorak okus u ustima ako bi napisali kako pisac pripada istome.

U svjetlu svega toga, ukratko išaranog, iznenađujuće je što je kod nas prvo pristigla Knjiga zagrljaja (Iris Illyrica, 2017), svojevrsna zbirka misli jedne otvorene latinske veze. Ina se sastoji od 191 fikcija koja se rasplinjuje kroz niz forma: kratke priče, autobiografske bilješke, eseji, mikrofikcije itd. Iako magijski realizam prodire kroz jedan dio priča, ostaje gorak okus u ustima ako bi napisali kako pisac pripada istome. Otvarajući kontinentalne vene, Galeano nastoji raspisati svaku od društvenih nepravdi uvezanih u zakučaste urede, neupisane uličice, utabane ratne staze. S obzirom na to kako vjeruje da se povijest isključivo ponavlja, Knjiga zagrljaja predstavlja se kao album kontinuiranog izrabljivanja ondašnjeg stanovništva; silnice društvene nepravde oduvijek su iste, samo se drugačije raspisuju. 

S obzirom na to kako naslov odaje dojam svakodnevnog upisivanja anegdota, misli i priča, Urugvajčev naslov daje slobodu prelistavanja, preskakanja, vraćanja, i najvažnije, ponavljanja svake elementarne čestice proživljenog. 

Provjerite dostupnost knjige „Knjiga zagrljaja“ na našim policama u katalogu ovdje

*Brzokratka - u našem izmišljenom rječniku preporuka za brzo čitanje u hodu. Knjige su malo duže.*