Teško mi je reći : sabrane priče / Senko Karuza

Teško mi je reći : sabrane priče / Senko Karuza

Knjiga sabranih samostalnih autorovih zbirki priča: "Busbuskalai", "Ima li života prije smrti" i "Vodič po otoku" koje je autor, hvaljen od kritike i publike, napisao u posljednjih desetak godina. Autor u pričama istovremeno s humorom i srcem promatra Jadran, napose Otok (Vis), krajolik, ljude, njihove odnose, svakodnevicu, intimu, s dozom mističnosti, te u svakoj priči postoji Dvoje i ljudi, emocije, prostor između njih.

Na policama imamo i zbirke iz sabranih priča!

Pogledaj katalog >>

Kamara obscura / Senko Karuza

Kamara obscura / Senko Karuza

Knjiga priča koje su većina objavljene u časopisu "More" u razdoblju od 2006. do 2010. godine. Autor progovara iz svoje otočke "tamne sobe", dakle svog intimnog prostora i piše priče o otoku, turistima, kamenu, moru, brodovima, Europi, zimi, jeseni, vjetru i uvijek i u svim situacijama - o ljudima. Dotaknuvši se svojim osebujnim pripovijedanjem vjerojatno svakog mjesta i svake uvale, autor predstavlja otok koji je svakojak, divan i primamljiv, ali prije svega - usamljen.

Pogledaj katalog >>

Prsa u prsa / Senko Karuza

Prsa u prsa / Senko Karuza

Knjiga autorovih poetsko-deskriptivnih priča o otoku, od kojih je veći dio prethodno objavljen u zbirci "Kamara obscura" (2010). Ovaj prozni kaleidoskop osebujnog, a naoko jednostavnog, otočkog života nudi se iz perspektive "domaćih", okupljenih u autorovom kolektivnom "mi". Istovremeno, ovo "mi" sudara se s Drugima, neotočanima, turistima, u čijem se srazu na trenutke, a ponegdje i nepovratno, narušava stoljetni otočki ritam postojanja. Odnosno, u svakom od ovih fragmenata krije se esencijalna obrana, kako to na koricama knjige kaže Miroslav Mićanović, "otočnih, dakle ljudskih vrijednosti, kvalitete života i, istodobno, literarni dnevnik nestajanja jednog svijeta u osvitu robovlasničkog turizma."

Pogledaj katalog >>

Fotografije kraja / Senko Karuza

Fotografije kraja / Senko Karuza

Život na jadranskome škoju u labirintu vremena. Susreti, ljudi, impresije i emocije. Autor priziva jedan intiman svijet, ali i univerzalnost ljudskoga usuda. Ljubavnici, prijatelji, turisti, mediteransko ozračje, strast, melankolija te preplitanje svakodnevice i snoviđenja okosnica su ove zbirke kratkih priča koje zbore o ljepoti, njezinoj prolaznosti i osobama koje hode našim životima - taknu nas nježno, ponekad opasno, a potom nestanu u beskraju sjećanja.

Pogledaj katalog >>

(NAGRAĐENA ZBIRKA) Nestajanje / Senko Karuza

(NAGRAĐENA ZBIRKA) Nestajanje / Senko Karuza

Knjiga pjesama Senka Karuze Nestajanje na domišljen i (samo)ironičan način govori o gubitku izmišljenog svijeta, čije tragove, ostatke i znakove pronalazi na putovanjima, u raspravama sa sobom i sa svojima. Na opor, mjestimično duhovit, izravan i nerijetko narativan način rekonstruiraju se figure življenja na otoku, na osami blizu mora, ili na udaljenim stranim mjestima. „Poezija kao grom iz vedra neba“, poezija nestajanja, prikriveno, sumnjičavo i melankolično, uporno razara sve čega se dotakne i njezina protagonista (govornika i pjevača) raspršuje i ostavlja u sumnjama, pitanjima i zabludama. Pjesnik je u prešutnoj polemici s davnim i drukčijim osjećanjem postojanja koje podsjeća da „ima ljudi, gradova i žena“ koji trpeljivo snatre da je život negdje drugdje pustolovan i stvaran. Nestajanje provjerava što kad egzotično i daleko postaje dostupno, pročitano i iskorišteno, zauvijek izgubljeno! 

Pogledaj katalog >>

Otimanje / Senko Karuza

Otimanje / Senko Karuza

U novoj zbirci poetskih tekstova autor je sabrao zapise različitih oblika: dnevničke i ispovjedne te pjesme o protoku vremena, nepotrebnim i pogrešnim susretima, sumnjama, strahovima. U uredničkog bilješci Miroslav Mićanović ocjenjuje kako je Senko Karuza pjesnik "koji somnambulno ponavlja i obnavlja radna područja vlastitog života: intimno do boli, a onda nekoliko koraka, redova, naprijed ili nazad stižemo s njim do paradoksalnih i lijepih uvida o sebi i svijetu".

Pogledaj katalog >>

(BONUS) Tri krokodila : priče / Senko Karuza, Miroslav Mićanović, Branko Čegec

(BONUS) Tri krokodila : priče / Senko Karuza, Miroslav Mićanović, Branko Čegec

Tri priče trojice suvremenih hrvatskih autora zapravo su varijacije na istu temu - na putu prema Puli pokvari im se automobil, kada uspiju pronaći mehaničara koji će pokušati otkloniti kvar ostaju zatečeni jednim detaljem - sobu njihova majstora resi ni manje ni više nego preparirani krokodil. Idući slijedom iste pripovjedne matrice, svaki od pisaca stvorio je zasebnu književnu "svojinu" kojoj je na vlastiti način udahnuo život, ukazujući tako na multiplicirajuću narav fabule oblikovane oko istog, zajedničkog sižea.

Pogledaj katalog >>