Program je u skladu sa Strategijom kulturnog razvitka Grada Rijeke 2013.-2020., a pokrenut je po uzoru na stipendiranje književnog stvaralaštva koje na nacionalnoj razini provodi Ministarstvo kulture RH te je za njega osigurano 45.000,00 kn.

Okvir provođenja ovog programa leži u činjenici da književno stvaralaštvo u Republici Hrvatskoj nije profesionalizirano i nije tržišno isplativo zbog niskog stupnja zainteresiranosti čitatelja za hrvatsko književno stvaralaštvo, zbog niske kupovne moći čitatelja, previsokih cijena krajnjeg proizvoda, knjige, te relativne medijske nezainteresiranosti za hrvatsku književnu produkciju. Većina hrvatskih nakladnika koji su trenutno u izrazito lošoj poziciji, na hrvatsku književnu produkciju gleda uglavnom kao na financijski teret i ne vidi u njoj tržišni potencijal niti od nje teže napraviti tržišno uspješan proizvod. Nadalje, hrvatskim književnim stvarateljima do prije nekoliko godina nije bilo čak niti priznato akademsko zvanje. Sve ovo pisce i spisateljice u Hrvatskoj stavlja u poziciju da se književnim radom moraju baviti amaterski i u slobodno vrijeme, a to istovremeno usporava razvoj stvaralaštva i svodi ga u okvire osobnog angažmana.

Pisci i spisateljice koji djeluju na riječkoj književnoj sceni su u istoj situaciji te do prije nekoliko godina nije bilo direktno poticano novčanim iznosom, nego je uvijek bio poticana proizvodnja krajnjeg proizvoda književnog stvaralaštva tj. knjige. Kako bi odgovorio na potrebe daljnjeg razvoja riječkog književnog stvaralaštva, Grad Rijeka je prošle godine krenuo s pilot projektom poticanja književnog stvaralaštva na lokalnoj razini, prateći pozitivan trend Ministarstva kulture.

Na prošlogodišnji natječaj se javilo 18-ero pisaca i spisateljica, a potpore su dodijeljene Kristini Posilović za rukopis "Duhovni zaborav", Luki Murini za "Tihi rat" i Igoru Belešu za "Od Vardara do Haaga". Ova će djela uskoro, u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka, biti objavljena u elektroničkom obliku i tako svima dostupna na čitanje i komentiranje.

Pisci i spisateljice se mogu prijaviti putem elektroničkih prijavnica na isti način na koji se prijavljuju na poziv za predlaganje programa Javnih potreba u kulturi. U prijavama će se bodovati kvaliteta oglednog rukopisa, koncept djela, profesionalne reference autorice/autora, značaj programa za grad Rijeku i potpisan ugovor s nakladnikom pri čemu ugovor s nakladnikom nosi najmanje bodova, a najviše upravo kvaliteta oglednog rukopisa. Više informacija o samom natječaju možete pročitati ovdje.

Prijave se mogu podnijeti za dodjelu tromjesečne (15.000,00 kuna bruto) ili polugodišnje (30.000,00 kuna bruto) potpore književnom stvaralaštvu.

Rok za prijavu istječe u ponoć 4. travnja 2015, a za prijaviu je potrebno ispuniti elektroničku prijavnicu i uz nju priložiti ogledni arak rukopisa. Pristigle prijave razmatrat će Kulturno vijeće za Nakladničku, knjižnu i knjižničnu djelatnost Grada Rijeke, a rezultati natječaja bit će objavljeni početkom svibnja 2015. godine.

Praćenje književnog stvaralaštva za koje se odobre potpore, provodit će se mjesečno putem obrasca izvještaja, a po uplati posljednjeg obroka potpore, korisnik potpore je dužan dostaviti rukopis koji je u tom razdoblju napisan. Rukopis će u takvom sirovom obliku biti dostupan čitateljima Magazina Gradske knjižnice Rijeka za čitanje u elektroničkom obliku što će omogućiti autoru/autorici rukopisa dobivanje povratne informacije od čitatelja, povezivanje s čitateljima, unapređenje rukopisa te stvaranja čitateljske baze za distribuciju sadržaja kada samo djelo bude objavljeno.

Komunikacijska shema autor-djelo-čitatelj (i obratno!) ostvaruje se zahvaljujući unaprijed osmišljenoj suradnji s knjižnicom, mjestom u kojem pisana riječ živi na tisuće načina.