Dani kada su naše mame i bake u bilježnice ili na papiriće zapisivale omiljene obiteljske recepte odavno su ostali u prošlosti. Kuhanje i recepti danas su se preselili na Internet, posebice na društvene mreže, a recepti bilo koje nacionalne kuhinje dostupni su u samo nekoliko klikova. Hrana, ali i pisanje o hrani, koje je donedavno smatrano štivom drugog reda, postalo je kulturni fenomen.

Zašto priče o hrani posjeduju takvu magičnu privlačnost? Tamara Jadrejčić smatra da odgovor leži u tome što je ljubav prema hrani subjektivna (što nas oslobađa mogućnosti da ispadnemo neznalice kada o njoj pričamo), a priče o hrani posjeduju moć da nas vrate u prošlost (sjetimo se samo Prousta i madeleine kolačića umočenog u čaj od lipe).

„Uz svaki važniji trenutak ili razdoblje života vezujemo namirnicu, miris ili okus nekog jela. Mislim da bi svatko od nas mogao sastaviti popis jela koja su utjecala na njegov karakter i uopće životni stav. Poput knjige ili učitelja ili filma.“

Autorica knjige Kako prožvakati dan, Tamara Jadrejčić, rođena Istrijanka, strastvena je svjetska putnica, koja je dio života provela na inozemnim adresama, u Rimu i New Yorku, a tekstove o hrani pisala je za brojne domaće i inozemne tiskovine i portale. Ova knjižica „samopomoći“ kako je sama naziva, puno je više od obične kuharice, ona je odraz autoričina jedinstvenog puta do gastronomskog sazrijevanja. U knjizi je autorica skupila teme koje su joj najbliže pa tako kroz kuhanje i hranu zapravo priča priču o životu, o dragim ljudima, svojim kulinarskim uspjesima i strahovima, iskustvima s putovanja. Osim neobičnih crtica iz života autorice, svako poglavlje predstavlja i jedan njoj posebno drag i blizak recept.

Ako posegnete za ovom knjigom, zasigurno ćete se zabaviti i naučiti nešto novo, a možda odlučite isprobati i neki od autoričinih omiljenih recepata.

Provjerite dostupnost knjige „Kako prožvakati dan“ na našim policama u katalogu ovdje