Scenarij potpisuje Wilfrid Lupano, a crtež Leonard Chemineau. Šarmantna je to priča o bolnoj temi - zabranjene knjige koje završavaju na lomači i na taj način brišu povijest ljudi i naroda.

Autori nam kroz tekst i crtež pripovjedaju o uništenoj kordopskoj knjižnici, jednoj u nizu lomača knjiga koje se ponavljaju. Uz brojne povijesne činjenice o arapskom kalifatu u srednjovjekovnoj Andaluziji, upoznajemo i simpatične, hrabre junake u naizgled beznadnoj borbi protiv onih koji bi zabranjivali i palili knjige. Knjižničar Tarid, njegov nekadašnji učenik Marvan, prepisivačica Lubna i jedna dragocjenim knjigama pretovarena bibliomula - ta neobična četvorka na koju bi se malotko kladio, kreće na put preko tadašnje Španjolske dok ih progone berberski plaćenici.

Ali knjige su često spasonosne pa tako i za naše junake ima nade. Vrića suza, za sve tijekom povijesti izgorjele knjižnice, nabrojane na kraju stripa i šaka smija, za lude avanture naših junaka i njihove jedinstvene bibliomule. Hvala, Fibra!

Provjerite dostupnost knjige „Bibliomula iz Cordobe“ na našim policama u katalogu ovdje. 

*Brzokratka - u našem izmišljenom rječniku preporuka za brzo čitanje u hodu. Knjige su malo duže.*