Mramor, granit, bronca, željezo... usitnjeni su, oblikovani i ispolirani kako bi stvorili zadivljujuća umjetnička djela kojima se dive ljubitelji čitanja, ali i ne samo oni. Ove dojmljive skulpture čine se poput artefakata koji otvaraju portale u knjižnice iz drugih dimenzija, pojavljujući se na najneočekivanijim mjestima kao da nam žele dobrodošlicu u utočište od slova.

 

Out To Lunch

Out of Lunch

Brončana skulptura mladića u prirodnoj veličini, koji sjedi i jede sendvič dok čita knjigu, naslovljena je 'Out To Lunch' i nalazi se u marini Harbor Town na otoku Hilton Head, Južna Karolina, SAD.

Toranj od knjiga

Tower of books

Toranj od knjiga u Berlinu postavljen ranih 2000. u spomen na izum modernog tiska.

Gospodin Darcy

Ikonički prizor Colina Firtha kao gospodina Darcyja u BBC-jevoj adaptaciji romana Ponos i predrasude Jane Austen, postavljen je na imanju Lyme Park (Disley, Cheshire, Engleska) 1995. godine. Kip od fiberglasa visine 3 i pol metra umirovljen je do 2014. nakon "turneje" po Velikoj Britaniji.

Krivulja učenja

Krivulja učenja

Kipar Gary Lee Price najbolje je opisao svoj rad rekavši: „Krivulja je snažna, ugodna i postojana jer ako je nastavite možete formirati krug. Krugovi ili mandale oduvijek su simboli jedinstva, energije i stvaranja. Dizajn luka ovog djela podsjeća nas na most koji nas spaja."

 

Drvo znanja

Drvo znanja

Elegantno brončano drvo znanja raste iz knjige - najkorisnijeg predmeta znanog čovjeku.

 

Book Man Skulptura

Book Man Sculpture

Rad Terryja Allena umjetnika najpoznatijeg po svojim instalacijskim i izvedbenim projektima.

 

Magija čitanja

Magija čitanja

Autorski rad kiparice Julie Jones "Magija čitanja" veliča dječju maštu i način na koji oživljavaju svjetove i bića koje čitanjem oživljavamo.

Počast knjizi

Počast knjizi

Homenatge al Llibre potpisuje Joan Brossa, a nalazi se u ulici Passeig de Gracia u Barceloni.

 

Fontana knjiga

Fontana knjiga

Skulptura postavljena u Vine Street Plaza, u Barceloni predstavlja nesmetan protok informacija, misli i ideja kroz tiskanu riječ.

 

Medvjedić Paddington

Medvjedić Paddington ovjekovječen je 2000. godine u obliku brončanog kipa Marcusa Cornisha, a nalazi se na postaji Paddington (naravno) u Londonu.

 

Šašavi Klobučar i Ožujski zec

Ludi klobučar i ožujski zec

Skulptor Robert James oživio je ove zapanjujuće likove po narudžbi lokalnih vlasti s namjerom da skulpturu postave u centralni gradski park u Abbotsburyju u engleskoj županiji Dorset. Ako na raspolaganju imate 70.000 funti, jedna od šest identičnih može biti i u vašem vrtu.

 

Alisa s one strane ogledala

Alisa

Skulptura postavljena u vrtu dvoraca Guildford u Engleskoj.

 

Mali princ 

Ova se skulptura čuva u muzeju u Hakoneu, u Sengokuhari u Japanu. Cijeli je muzej posvećen liku Malog princa Antoinea de Saint-Exupéryja.