Na mjestu gdje knjige i informacije po prirodi stvari služe otvaranju uma, zahvaljujući ovim djevojkama dogodila se dodatna ekspanzija u širenju vidika i to u obliku nabrijanih gitarskih rifova začinjenih vrištanjem parola poput "Poser! Blockhead! Riff raff! Jerk face!" koje su se prolamale između polica s knjigama.

Bend The Linda Lindas napola azijski, napola latino bend u kojem sviraju dvije sestre, rođakinja i njihov bliski prijatelj, sudeći prema informacijama s njihovog Bandcamp profila, 4 svibnja je otvorio proslavu "Mjeseca naslijeđa" Javne knjižnice u Los Angelesu. Okruženi hrpom knjiga ispred publike s maskama preko lica, mlade glazbene snage isporučile su 40 minuta originalnog mladenačkog punk bunta koje su zatvorile obradama pjesama svojih uzora; "Rebel Girl" sastava Bikini Kill i "Big Mouth" južnokalifornijskih punkera The Muffs.

Cijeli događaj bi vjerojatno ostao na razini lokalne priredbe, jedne od bezbroj sličnih koje se u Los Angelesu događaju svakodnevno, da knjižnica nije objavila snimku nastupa, nakon čega je priča postala viralna, a reflektori javnosti odjednom su se usmjerili prema mladom punk kvartetu.

 

"Malo prije lockdowna jedan dečko iz razreda mi je prišao i rekao da mu je otac kazao neka se kloni Kineza", rekla je bubnjarka Mila netom prije početka svirke. "Nakon što sam mu rekla da sam i sama kineskog porijekla, brže-bolje se maknuo od mene nakon čega smo Eloise i ja na temelju tog iskustva napisale pjesmu."

Nakon toga prostor knjižnice ispunili su akordi pjesme "Racist, Sexist Boy" čime je započeo koncertni bunt u najboljoj maniri rodočelnika punk ideja koji su ukazivali na društvene probleme pozivajući na rušenje konzervativnih principa.

Tako su ove talentirane srednjoškolke oslanjajući se na punk prapočelo svojim repertoarom glasno i žestoko prokazale mizoginiju i rasizam s autentičnim iskustvom iz svoje zajednice pa ne čudi što je ubrzo novom glasu koji propagira širenje vidika potporu dale Kathleen Hanna, pionirka feminističkog "Punk Riot Grrrl" pokreta i punk rock pjevačica feministica i edukatorica Alice Bag, dok je Hayley Williams kao najistaknutija figura rock benda Paramore na Twitteru napisala kako su The Linda Lindas njezin novi omiljeni punk bend.

Linda Lindas 1

Bend je inače uzeo ime po japanskom filmu iz 2005. Linda Linda Linda koji govori o mladim djevojkama koje osnivaju bend s kojim žele nastupiti na školskoj priredbi, a zanimljivo da su se The Linda Lindas nedavno također pojavile u filmskim ulogama. U Netflixovom glazbenom filmu MOXIE izvode obrade bendova Bikini Kill i The Muffs, a sviraju i u jednoj epizodi nove hit serije "The Baby-Sitters Club's" nastale po uspješnom knjiškom serijalu koji govori o grupi mladih djevojaka koje pokreću svoj babysitting servis.