Tri kata ovog velebnog zdanja čuva više od 250.000 svezaka iz područja medicine, zemljopisa, povijesti, humanističkih znanosti, građanskog i kanonskog prava, filozofije i teologije. Sve je to sjajno očuvano zato što je ova građevina napravljena poput trezora čiji vanjski zidovi debljine desetak centimetara temperaturu konstantno održavaju između 18 i 20 stupnjeva Celzijusa. No, i ne samo zato.

Joanina

Kod ove knjižnice najzanimljivija je činjenica da je uz knjižnicu u Mafri, jedina u svijetu gdje knjige od napada insekata čuva kolonija šišmiša koja nastanjuje otvore na stropu knjižnice i udubljenja između zidnih ukrasa. Kako niska razina vlage pogoduje razmnožavanju nametnika koji se hrane papirom, šišmiši su u Knjižnici Joanini pronašli svoj stalni jelovnik. Ovi leteći sisavci tijekom dana spavaju viseći s najviših polica s knjigama, a noću kreću u svoj ekološko-gastronomski pohod zbog čega su knjige stoljećima ostale izvan dosega moljaca.

Svaku večer nakon zatvaranja knjižnice, osoblje kožnim prostirkama prekriva stolove i ostali namještaj, štiteći tako prostor da ga šišmiši ne zaprljaju, a ujutro kad „leteći odred za čistoću" završi svoju noćnu smjenu, prostirke se sklanjaju i čiste, a knjižnica s netaknutom arhivom spremno ulazi u još jedan radni dan.