Naučit ćemo svi zajedno kako sašiti zaštitnu maskicu za lice, ali ne običnu – čitateljsku maskicu s najdražim likom! I to ne jednu, odmah dvije!

Što nam je za to potrebno?

-         dva paketa svrbljivih prstića

-         jednobojna tkanina (30 x 150 cm)

-         tanka lastika za maskice (1 m)

-         papir, olovka, ravnalo (za crtanje šablone)

-         konac i mašina za šivanje

-         flomasteri za tkaninu

-         jedna mama ili baka, a tko zna, možda i tata bude od pomoći

Prvo promrdaj svoje svrbljive prstiće. Onako, kao da se spremaju na sprint ili manju utrku. Čisto da se probude i shvate da će morati nešto raditi. Jesi? Spreman/spremna si!

Uputi se u neku bolju prodavaonicu tkanina. Odaberi pamučnu tkaninu u omiljenoj boji. Neka bude jednobojna da možeš kasnije na maskici nacrtati svoj omiljeni lik iz knjige. Kupi 30 cm tkanine. One su uglavnom 150 cm široke, tako da ćeš imati komad tkanine 30 x 150 cm od kojeg možeš izraditi i dvije maskice.

Osim tkanine potrebno je imati i lastiku za maskice, možeš kupiti 1 metar, bit će dovoljno. Potreban je i papir za crtanje šablone po kojoj ćeš krojiti maskicu. Ili možeš isprintati predložak ako imaš printer. Ravnalo, olovka, konac i mašina za šivanje također su ti potrebni. A bilo bi dobro da su u blizini mama ili baka da ti pomognu u radu s mašinom. Hm, tko kaže da to ne bi mogao i tata?

Šablonu možeš isprintati, a poveznica za printanje nalazi se u prvom videu. Kao i primjer kako sašiti masku.

 

Ako nemaš printer, bez brige, možeš sam/a nacrtati šablonu za maskicu. Primjer za to, a i primjer kako još možeš sašiti maskicu, u drugom je videu.

 

 

Kad završiš sa šivanjem maskice, personaliziraj ju (učini ju samo svojom, kakvu nema nitko drugi!!!) i flomasterima za tkaninu ispiši svoje ime i nacrtaj svoj omiljeni lik iz knjige. Tvoja će maskica biti pravi unikat. A evo i primjera kako se snaći i nacrtati lik. Ma gle, i Gregov „tata“ daje savjete!


 

Žica u maskici nije obavezna i možeš ju slobodno preskočiti i sašiti maskicu bez žice.

Za pomoć pri šivanju i rukovanju šivaćom mašinom zamoli mamu ili baku. A probaj i s tatom, možda ti uspije! 

I? Kako ti je uspjela maskica? Ne vjerujemo ti dok ne vidimo! Navuci osmijeh na lice, na lice maskicu i dođi u novi Stribor – u Dječju kuću, pohvaliti se! A mi ćemo pogoditi koji si ti lik!