Iako su dostupne već određeni niz godina, možda je ovo trenutak kada treba podsjetiti i na dostupnost digitalnih zbirki raznih knjižnica i institucija. U digitalnim knjižnicama, zbirkama ili repozitorijima kriju se pravi mali dragulji, za razonodu ili za ozbiljna istraživanja, ali svakako se može pronaći ponešto za svakoga - bez obzira na neke nedostatke, i tehničke i sadržajne prirode.

Izbor nekih naslova koji su nam zapeli za oko slijedi u nastavku…

SveVid Gradske knjižnice Rijeka

Gradska knjižnica Rijeka odlučila se za utemeljenje svoje digitalne riznice digitalizacijom građe Zavičajne zbirke. U tom smislu tematski je određen vrlo široki okvir (knjige s tematikom riječke povijesti) kako bi u daljnjim projektima digitalizacije bilo jednostavno nadograđivati zbirku. Sadržaj SVeVIDA prvenstveno pokriva zavičajnu zbirku Gradske knjižnice Rijeka iz koje možemo izdvojiti neke od najčitanijih naslova vezanih uz naš kraj.

Povijest Rijeke 

Pregled povijesnog i kulturnog razvoja grada Rijeke od antičkog doba do kraja Drugog svjetskog rata.

Prilozi k povijesti grada Sušaka

Eseji o povijesti Sušaka, njegovom položaju, gospodarskim prilikama i primjerima iz svakodnevnog života.

Hrvatsko primorje : slike, opisi i putopisi

Pretisak knjige Dragutina Hirca: Hrvatsko primorje : slike, opisi i putopisi.

Bez naslova


Digitalne zbirke Knjižnica grada Zagreba

Portal Digitalne zbirke Knjižnica grada Zagreba na svojim internetskim stranicama pruža pristup zbirkama digitalne i digitalizirane građe pohranjene u repozitoriju Knjižnica grada Zagreba. Sadrži građu digitaliziranu u projektu Digitalizirana zagrebačka baština. Također, omogućuje pristup i drugim elektroničkim izdanjima Knjižnica grada Zagreba. Zbirka pokriva raznolike teme, a neke su posebno značajne zbog nedavnih događaja - Kako je bilo za vrijeme potresa 1880. godine. Može se ovdje pronaći još zanimljivih naslova:

Slike iz slavenske povjesti / napisao Vjekoslav Klaić

“Odkad “Vienac izlazi (1869.), gotovo sam svake godine napisao za nj koju veću ili manju crticu iz slavenske povjestnice. I tako se je nakupila čitava hrpa članaka i člančića različite vriednosti i zamašaja, koji se tiču budi hrvatske prošlosti, budi historije ostalih slavenskih naroda.” kaže sam autor na početku ove knjige.

Znamenite žene iz priče i poviesti

Zadnjih nekoliko godina izdaje se mnogo knjiga o povijesti žena te o najznačajnijim ženama u znanosti, umjetnosti, kulturi... Kako je jedan takav naslov izgledao 1885. godine možete saznati iz zbirke Marije Jambrišakove - učiteljice više djevojačke učione u Zagrebu.

Glasovi Književnog petka

Digitalizacija obuhvaća magnetofonske trake i audiokasete snimljene na tribinama Književnog petka u razdoblju od 1957. do 1969. godine. Više o povijesti i značaju ovih susreta možete pronaći ovdje.

adžija


Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Portal digitalna.nsk.hr predstavlja središnje mjesto okupljanja digitalnih zbirki Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Uspostavljen je 2016. godine kako bi se omogućio pristup zbirkama digitalne i digitalizirane građe Knjižnice bez obzira na mjesto pohrane. Zbirka je tematski i sadržajno vrlo raznolika, ali možda najznačajnija s obzirom da se ipak radi o našoj krovnoj knjižničarskoj instituciji.

Građa iz stilskog razdoblja secesije

U ovoj zbirci možemo naći naslove o secesiji kao modernoj umjetnosti te čak neke plakate i promidžbene materijale iz tog razdoblja.

Pjesmarice 20. stoljeća

Zbirka raznih crkvenih i pučkih pjesma.

Grafička zbirka NSK

Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice najstarija je i najveća takva zbirka u Hrvatskoj, a mali dio digitaliziran je i dostupan online. Posebno možemo istaknuti Zbirku plakata koja se nalazi ovdje.

Flora Croatica

Naslove poput “O uzgoju i njegovanju cvieća, uresnog grmlja i drveća” iz 1886. ili “Biljarstvo : uputa u poznavanje bilja” iz 1856. moći ćete pronaći upravo unutar ove zbirke.

Bez naslova


Virtualna zavičajna zbirka (ViZZ) Gradske knjižnice i čitaonice Pula

Građa zavičajne zbirke predstavlja jedinstveni izvor podataka o kulturnom, povijesnom, društvenom i znanstvenom životu grada Pule, šire okolice i Istre. Zavičajne publikacije i dokumenti, njihova dostupnost i zaštita, važni su cjelokupnoj lokalnoj zajednici, doprinose promidžbi i vrednovanju zavičajnog kulturnog identiteta te promociji istarske kulturne baštine i hrvatske baštine uopće.

Hrvatske Jelice : narodne priče : sa 30 slika

Hrvatska etnografkinja i književnica Jelica Belović-Bernadzikowska objavila niz književnih radova za djecu i mladež te pedagoških rasprava, a između ostaloga i ovu zbirku narodnih priča iz 1908. godine. Također je skupljala i istraživala pučke vezove - Mala vezilja

Zanimljiv i vrijedan dio zavičajnog fonda Knjižnice čini zbirka starih razglednica s motivima Pule koje su u cijelosti digitalizirane.

vzz


Digitalna knjižnica i čitaonica Metelwin

Pretražujte digitaliziranu građu najveće hrvatske digitalne knjižnice Metelwin. Na raspolaganju je više od 800.000 besplatnih strana knjiga, novina, časopisa, magistarskih radova i doktorata, razglednica i druge građe.

Iz ove knjižnice zasigurno možemo izdvojiti zanimljiv izbor starih popularnih časopisa:

Moderna tehnika : Popularni ilustrovani mjesečnik

Priroda : popularni časopis hrvatskog prirodoslovnog društva

Zemljopis Hrvatske : Zemljopisni i narodnopisni opis kraljevina Hrvatske, Slavonije i Dalmacije

koprivnica


DIEF | Digitalni repozitorij Instituta za etnologiju i folkloristiku

Institut za etnologiju i folkloristiku krenuo je u digitalizaciju vlastitih dokumentacijskih fondova još 1997. godine, a na stranicama repozitorija mogu se pronaći zapisi u raznim oblicima - fotografije, rukopisi, crteži, razglednice. Značajan je i Arhiv narodnih priča.

Arhiv sadrži više od tisuću cjelovitih, biografskim i drugim podacima kontekstualiziranih, lako pretraživih zapisa usmenih priča, pretežno bajki (ali i drugih vrsta priča, npr. šaljivih priča, priča o životinjama) koje su zabilježene uglavnom sredinom prošlog stoljeća te u manjoj mjeri krajem 19. stoljeća.

preuzmi

Ovo je samo dio digitalnih knjižnica koje su dostupne javnosti, svakako možete istražiti i druge, poput značajne DiZbi.HAZU | Digitalna zbirka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ili digitalne zbirke narodnih knjižnica: Digitalna zbirka Gradske knjižnice Marka Marulića Split, E-izvore Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Brodensia - projekt digitalizacije Gradske knjižnice Slavonski Brod, Digitalizacijski projekt Delmata ….