Koronavirus je zatvorio fizičke knjižnice širom svijeta, no svakim danom ove globalne krize na internetu je dostupno sve više izvora besplatnih e-knjiga

Internet Archive gradi digitalnu knjižnicu sa slobodnim pristupom istraživačima, povjesničarima i općoj populaciji a cilj im je omogućiti univerzalan pristup svom znanju. Ova neprofitna organizacija započela je 1996. arhivirajući internet, koji je tada tek počinjao svoj rast. Danas imaju sačuvano preko 20 godina povijesti interneta i surađuju s više od 600 knjižnica i drugih partnera kroz Archive-It program da bi identificirali mrežne stranice čije sadržaje vrijedi sačuvati.

No, pošto se smatraju knjižnicom, posebnu pozornost poklanjaju knjigama. 2005. Godine započeli su s digitalizacijom knjiga i danas skeniraju 1000 knjiga dnevno na 28 lokacija u svijetu. Knjige starije od 1923. godine se mogu skinuti besplatno, a stotine tisuće ostalih su dostupne za posudbu kroz stranicu Open Library.

Nedavno je Internet Archive otvorio National Emergency Library, zbirku knjiga koja potpomaže učenje i istraživanje na daljinu i intelektualnu stimulaciju u vrijeme kad su knjižnice, sveučilišta i škole zatvoreni. Iako riječ National u ovom slučaju podrazumijeva sjedinjene Američke Države, milijun i pol knjiga koje su stavili na raspolaganje dostupno je u cijelom svijetu, odmah, od sada pa do 30. lipnja 2020. ili do kraja krize povezane s koronavirusom, što god od toga bude kasnije.

Otvaranje računa na Internet Archive je besplatno za sve koji imaju pristup internetu, a prijaviti se možete ovdje.

Kada se ulogirate, možete posuditi čak 10 knjiga odjednom. Rok posudbe je u normalnim okolnostima 14 dana, no u periodu trajanja opasnosti od koronavirusa, ukinute su liste čekanja te isti naslov možete neometano posuditi opet.

Jednom kad se ulogirate imate strašno puno materijala na izbor, a neki su čak i na hrvatskom jeziku. Moram napomenuti da izbor knjiga baš i nije neki, uglavnom se radi o jako starim i prilično opskurnim naslovima (na primjer Džepni gospodarski priručnik iz 1946. Ili Aritmetika i algebra za peti razred realnih i klasičnih gimnazija iz 1942). S druge strane, možete prolistati hrvatsko izdanje Playboya iz rujna 2015.

Šalu na stranu, ako vam dobro ide engleski jezik, The National Emergency Library nudi zaista velik izbor aktualnih naslova. Nisu to uredni lijepi epubovi na koje su navikli korisnici klasičnih, komercijalnih e-knjiga, već se uglavnom radi o digitaliziranim verzijama fizičkih knjiga, što znači da je njihova kvaliteta slabija. No, kako se u narodu kaže, poklonjenom se konju ne gleda u zube.