Donosimo listu dijela stranica s čestim besplatnim tečajevima koje možete pratiti i isprobati iz svojeg doma. Možda ste oduvijek željeli naučiti kako napraviti zgodan promotivni plakat, obraditi fotografiju ili snimiti video. Učenje ili obnavljanje znanja stranih jezika uvijek će dobro doći, a u današnje vrijeme bilo bi korisno proći tečaj o informacijskoj pismenosti i autorskim pravima. Zanimljive i bitne teme si i ekologija i klimatske promjene. Nekoga možda zanima književnost, kako analizirati književno djelo, a nekog drugog pisanje i stvaranje vlastitog sadržaja.

Svakako, kao i za sve ostalo u životu, tako i za ovo, potrebno je strpljenje i vrijeme. Nije svaki tečaj jednako kvalitetan, neki su dostupni samo u nekom periodu, neki samo u nekim zemljama. Neki zahtijevaju registraciju, a neki su besplatni, no naplaćuju certifikat ako ga želite imati.

Neki tečajevi su uvodni, a neki zahtijevaju dobro predznanje. Neki su na hrvatskom, a mnogi drugi na engleskom jeziku. Na vama je da sami procijenite što vas zanima i na kojem ste stupnju znanja, te koliko ste vremena i truda voljni uložiti.

Srce

Ovi su tečajevi na hrvatskom jeziku usmjereni na unapređivanje vaših informatičkih znanja, a možete im pristupiti ovdje


Learn Digital (Digitalna garaža) 

Google nudi 15 online tečajeva koji će vam pomoći da steknete vještine u digitalnom svijetu koje će vam pomoći u poslovnom i osobnom razvoju, a važno je napomenuti da su tečajevi na engleskom jeziku, ali imaju i prijevod na hrvatski jezik. Nakon završetka tečaja dobit ćete certifikat koji certificira Ured za internetsko oglašavanje (IAB). Tečajevima pristupite ovdje. 


Future Learn

Future Learn u suradnji s brojnim sveučilištima nudi velik broj online tečajeva na engleskom jeziku iz raznih područja od poslovnih tema do tečaja kreativnog pisanja i kako čitati roman.  između ostalog postoje i tečajevi razumijevanja koronavirusa i nošenja s koronavirusom za zdravstvene radnike. 


Alison 

Alison nudi 1511 tečajeva na engleskom jeziku od kojih vam mnogi omogućuju da u samo nekoliko sati savladate neku vrlo usku temu, koje varirariju od informatike i ekonomije do književnosti i glazbe, a možete upisati i tečajeve za vodoinstalatera, električara, zidara ili automehaničara. Kada završite tečaj možete dobiti certifikat, ali on se ipak dodatno plaća.


Coursera

Coursera u suradnji s brojnim sveučilištima nudi velik broj online tečajeva, od kojih su samo neki potpuno besplatni (osim certifikata, koji se plaća ali je opcionalan). Tečajeva je zaista puno, a kada suzite svoje područje interesa, velike su šanse da ćete pronaći barem jedan zanimljiv i besplatan tečaj.  Tako, na primjer, besplatno možete naučiti izraditi svoju prvu android aplikaciju, kako uspješnije učiti ili razlikovati prave vijesti od lažnih ili plaćenih vijesti. 


Open Learn

Britanska priča koju vodi Open University, a gotovo na dnevnoj bazi pojavljuju se novi tečajevi. Usko surađuju i s BBC-em tako da se može reći da je to upravo osjećaj kakav i očekujete - ozbiljan, promišljen, britanski. I imaju, štosan promo video!


Skill Share

Dobro izgrađen i poznat komercijalni igrač online učenja. Kroz "free" varijantu nećete osjetiti veći dio čari, postoji i "trial", ali vrijedi istražiti kutke jer možda vas nešto zaintrigira i odlučite se na ulog. Internet zajednica prepuna ja rasprava o Skillshare, neki su s njime sretni, neki ne, ali to ipak prepuštamo krajnjem rezultatu.

Istraži ovdje.


Class Central

I za kraj, ako vam je sve ovo do sad nabrojano previše i možda malo obeshrabrujuće, Class Central na jednom mjestu okuplja veliki broj online tečajeva koji se nude širom interneta i omogućuje jednostavno pretraživanje po područjima interesa. Tu ćete pronaći zaista velik broj zanimljivih i korisnih tečajeva s raznih sveučilišta, a i mnoge s prije navedenih web stranica. 


Open Culture

Open Culture je više od besplatnih online tečajeva - ima tu knjiga, dobrih blogpostova, raznih tutoriala i razmišljanja. 

Istraži ovdje.