Redovite posjetiteljice Knjižnice koje intenzivno doživljavaju i nerijetko prezentiraju svoje dojmove o pročitanom iskazale su interes za pokretanjem čitateljskog kluba. Potreba za razmjenom mišljenja te želja za upoznavanjem novih ljudi koje veže ista ljubav prema knjigama i čitanju osobito je značajna u današnjem vremenu u kojem moderne tehnologije preuzimaju primat pred fizičkim kontaktom i interakcijom licem u lice. Slažemo se da i susreti u virtualnom svijetu preko Zoom-a i ostalih aplikacija imaju svojih prednosti i potencijala, ali ćemo virtualne prostore zasad prepustiti nekim drugim postojećim i budućim klubovima.

Dugogodišnja korisnica, inače profesorica hrvatskog jezika i književnosti, a ujedno i strastvena čitateljica prihvatila je prijedlog za njegovo vođenje i krenula u novi izazov hrabro i bez dvojbi. Bilo je potrebno tek nekoliko dana da se usmenom kvartovskom predajom okupi zavidna brojka od desetak motiviranih čitateljica i da se jednostavno - krene. 

Prvi susret održan je u ponedjeljak, 6. veljače s upoznavanjem članica i uspostavljanjem određenih okvira i pravila funkcioniranja čitateljskih klubova. Voditeljica, a potom i članice predstavile su se kroz nekoliko zanimljivih pitanja i time izrazile svoje čitateljske ukuse, ali istovremeno i težnju da se ponekad odmaknu od svojih uobičajenih tema i naslova. Susret je protekao u vedrom i raspoloženom tonu usprkos (ili upravo zbog toga) razlika u godinama i čitateljskom ukusu. Unatoč tome što su sve članice vrlo različite i jedinstvene te nemaju jednake čitalačke navike i preferencije pokazale su spremnost čitati knjige koje možda osobno nikad ne bi izabrale za čitanje. Doživjeti pročitano iz perspektive drugih članova te potencijalno promijeniti vlastito mišljenje zasigurno obogaćuje i širi vidike što je i jedan od važnijih segmenata svih rasprava. Životne prilike i okolnosti klubove stavljaju pred razne promjene, ima onih koji dugo traju, pa se samo ugase, zatim klubova kojima pojedini članovi odlaze, dok se novi priključuju pa onih koji zajedno odrastaju...Zametskom klubu želimo dugu i uspješnu budućnost s brojnim zanimljivim raspravama kojima će članovi uz vježbanje tolerancije i uvažavanja drukčijih stavova doći do novih spoznaja o sebi i onome što ih okružuje.

Za sve informacije i upite o slobodnim mjestima u ovom čitateljskom klubu slobodno pošaljite poruku na zamet@gkri.hr.