Za čitanje tijekom ljeta izabrale smo djela domaće autorice Karmele Špoljarić. Puno joj hvala što se odazvala našem pozivu i počastila nas istinskim književnim doživljajem.

S našom gošćom podijelile smo dojmove o svim njenim djelima - romani „Nije ovo Twin Peaks”, „Major Tom” i „Rašomon”, zbirke priča „Pazi što ćeš poželjeti” i „Ringišpil”, ali najviše smo pričali o romanu "Rašomon" i zbirci priča "Ringišpil".

Čitateljski klub: Čitateljski klub Knjižnice Čavle

Pročitana knjiga:  romani „Twin Peaks”, „Major Tom” i „Rašomon”, zbirke priča „Pazi što ćeš poželjeti” i „Ringišpil”

Autorica: Karmela Špoljarić

Datum rasprave: 21.09.2022.

Izrazito slojevit, "siciran" autoričinim književnim perom "Lik" iz „Rašomona” nikoga nije ostavio ravnodušnim. Iako nam nije simpatičan, dapače, pomalo nas i ljuti, čestitamo autorici na odlično predstavljenom "negativcu", te hrabrosti da kroz njegov život i ponašanje progovori o mnogim aktualnostima naše svakodnevice ( odnos prema domovinskom ratu, postratnim događanjima, odnos muškarac-žena, specifični obiteljski odnosi...).

„Ringišpil” priče su nas zavrtile svojom raznolikošću i šarmom, lijepim opisima i neočekivanim obratima s primjesama začudnog. Posebno nam se dopao autoričin stil pripovijedanja kratkim, izražajnim rečenicama.

Dotakli smo se i ostalih Karmelinih projekata - dopisne i "vikend" radionice kreativnog pisanja, radionice "Bajkanje" ( pisanje bajki za odrasle), izložbe priča.

Autorica je nesebično i iskreno odgovarala na brojna naša pitanja o idejama, temama i kreiranju likova u svojim knjigama, o samom procesu pisanja i nastajanja književnog djela. Time je uvelike doprinijela našem budućem čitanju i promišljanju o pročitanom štivu. I možda potakla nekog da se okuša u pisanju ?!

Počašćeni smo i autoričinim čitanjem odlomka iz tek objavljenog romana "Ulica jorgovana".
Bila je to jedna divna, motivirajuća književna večer. Nadamo se da je i našoj gošći Karmeli bilo ugodno s nama. Kako je i sama rekla, "baš se napričasmo".