Lako se danas izgubiti u mnoštvu književnih nagrada, ali ispunjena Filodrammatica pokazala je kako nagrada Drago Gervais još uvijek ima važno mjesto među njima. Dobitnički rukopis Psi u svojem novom knjiškom ruhu redom su okružile autorica Dora Šustić, urednica Olja Savičević Ivančević, predsjednik prosudbenog povjerenstva Aleksandar Mijatović te moderator Kristian Benić.

Cjelokupnu snimku susreta možete pronaći na kanalu Gradske knjižnice Rijeka ovdje. 

Gledajući u oznaku dobitnica nagrade, okupljeni su odlučili prvu nju adresirati, skenirati te maknuti ju s dnevnog reda. Riječ je pripala Aleksandru Mijatoviću koji je, zajedno s preostalih četvero članova, prošao preko 80 naslova, od romana i zbirki priči do drama i poezije, sve dok izbor nije pao na šest naslova. Među njima se za nagradu izborio rukopis Praznina Dore Šustić (čekaj, zašto je drugi naslov? Uskoro stiže objašnjenje, strpljenja!), a na vječno pitanje zašto? iznio je niz razloga. Ističući njenu sklonost prema pripovijedanju, sveučilišni profesor kazao je kako autorica kombinira različite književne i filmske tehnike, eksperimentirajući s alatima i tradicijama na raspolaganju. Osim što strukturno hvata oko čitatelja, Psi su tehnički koncizno izvedeni, dodatno uvezujući naslov koji postaje, iako otvoren svim čitateljima, izrazito kompleksno pripovjedačko tkivo koje se otvara bez pretjeranog napora ili potrebe za razmetanjem.

Psi su tehnički koncizno izvedeni, dodatno uvezujući naslov koji postaje, iako otvoren svim čitateljima, izrazito kompleksno pripovjedačko tkivo koje se otvara bez pretjeranog napora ili potrebe za razmetanjem

Njegove poglede nadopunila je odabrana urednica, Olja Savičević Ivančević, kazujući kako „ne bi svaki žiri prepoznao kvalitetu rukopisa.“ Iako izuzetno rijetko uz njeno ime kao opis posla stoji urednica, spisateljica je istaknula kako zbog hrabrosti rukopisa, na svim razinama, nije mogla odbiti autoričin poziv:

Ono što je našoj generaciji hrabrost, to je njoj nešto najnormalnije. Ono što je nama bio aktivizam, to je njoj život. To me oduševilo, njen pristup pisanju bez zadrške, rezerve, i to je razlog zbog kojeg sam rekla da, svakako želim imati posla s time.“

A za nju su Psi pisani kao da su odsvirani, izrazito bogati na svakoj od razina. Ipak, jedina zamjerka koju je publika imala prilike čuti i uočiti ticala se naslova. Prvotni naslov bio je Praznine, a za Olju to, jednostavno, nije funkcioniralo jer je „on pun kao šipak“! A sada tekst glas prepušta autorici romana, Dori Šustić. Po pitanju naslova ističe kako je „roman od početka promijenio deset imena“ te kako joj je izrazito drago što je Olja namirisala „lijeni naslov“ koji je, ipak, predstavljao samo istraživačke niše djela.

S druge strane, novoodabrani motiv istodobno povezuje narative linije te se usustavlja kao „glavni simbol i metafore te priče“; tako se psi mogu čitati na niz načina: sloboda (divlji psi), lojalnost, čuvari pakla, čuvari praga itd. Konačno, gledajući unazad, motiv se savršeno uvezuje u njene životne okolnosti u trenucima kada je pisanjem probavljala smrti bliskih osoba.

"Ono što je našoj generaciji hrabrost, to je njoj nešto najnormalnije. Ono što je nama bio aktivizam, to je njoj život."

No, kada je počela pisati?

Cijela priča iza romana otpočinje u dnevničkim bilješkama od 2015. godine nadalje, „ali tek sam 2017. shvatila da pišem nešto što ima lik, mjesto radnje…“ ili drugim riječima, "u jednom trenutku sam shvatila da lažem u dnevniku". Na svoj naslov gleda kao na autofikciju s obzirom na spoj autobiografskih i fikcijskih zgoda, ali, napominje, postoji „velika distanca između mene i glavne junakinje.“ Ipak, odabrani dizajn sadrži početke rukopisa s obzirom na to kako je knjiga napravljena prema uzoru na starinske dnevnike i bilježnice. Prvi kostur nastaje u španjolskoj rezidenciji tijekom siječnja 2019. godine poslije čega je uslijedila odluka da se rukopis proslijedi, odmakne od nje te istraži njegova budućnost. 

A budućnost nam donosi sljedeće: naslov će biti predstavljen u Zagrebu 21. studenog u knjižari Fraktura, a zahvaljujući njoj će biti dostupan i za širu nabavu. Kada je riječ o nastavku književnog djelovanja, trenutno se on nalazi u zgužvanim bilješkama, čak i mogućnost dolaska na male ekrane, ali trenutno su na rasporedu drugi, filmski projekti.