...pokretanja odjela za mlade Gradske knjižnice Rijeka, a tko nije vidio prve detalje može zaviriti ovdje. 

Nema dobre kampanje bez fora vizualnosti i doze humora, a da to bude tako brine se mlada dizajnerica Diana Zubak. 

Iako smo se upoznali u Rijeci suradnjom kroz jedan fakultetski projekt, danas se lovimo kroz digitalna kanale s Amsterdamom. 

Tko je Diana i kako je završila u svijetu dizajna?

Diana je umjetnica i dizajnerica iz Zagreba, do nedavno živjela u Rijeci, a trenutno u Amsterdamu. Kao i većina mojih vršnjaka uvijek sam imala problem odabira karijere zbog previše interesa. Taj problem sam riješila tako da sam samo radila sve što me veseli i vjerovala sam da ću se tako pronaći tamo gdje trebam biti bez previše razmišljanja.

Tako sam prošla kroz studij Animiranog filma i novih medija, ravno na studij Grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija u Rijeci! Tada to nisam znala, ali jedno savršeno nadopunjuje drugo. Na koncu, dizajn je savršeni alat u mojoj najvećoj želji pomaganju ljudima i poboljšanju društva i zajednica!

Kao i većina mojih vršnjaka uvijek sam imala problem odabira karijere zbog previše interesa. Taj problem sam riješila tako da sam samo radila sve što me veseli.

Kako te je zaintrigirao svijet vizualnih umjetnosti?

Ide klišej odgovor, naravno, od malih nogu. Glavni način iskazivanja i komunikacije mojih unutarnjih osjećaja i misli prema drugima i samoj sebi!

Šta se krije iza ovoga s knjižnicom? Koja je bila glavna nit vodilja ideje?

Suradnja s knjižnicom je došla u savršeno vrijeme. Trenutno sam i u vlastitoj borbi osjećaja preplavljenosti s vizualnim podražajima i informacijama. Nakon dugo vremena sam se onda odlučila vratiti knjizi kao izvoru zabave i opuštanja.

U suradnji s GKR-om kroz svoju kreativu i dizajn svoju generaciju pozivam na isto. To radim na humorističan način, kroz glupiranje i bez ikakve osude, što mi je i glavna nit vodilja. Na koje sve načine možemo koristiti knjižnicu i knjige, makar to bilo sjedeći na wc-u par minuta dnevno, da proradi metabolizam!

Kad je šteker

Plakat za Gradsku knjižnicu Rijeka.

Na temelju čega učiš, omiljena inspiracija i uzori?

Shvatila sam da ne možeš puno toga naučiti prije nego što sam ne prođeš kroz određene greške. Prije mi je to smetalo, ali sad kužim da što prije napravim neke greške i prođem kroz taj period, to ću prije i iste ispraviti i nastaviti dalje.

Što se tiče inspiracije i uzora, puno toga sam naučila od svojih profesora na APURI u zadnje dvije godine faksa! Ne bih nikada promijenila svoju odluku da baš na tom mjestu studiram dizajn. Svi savjeti i instrukcije koje sam tamo dobila i dalje vrijede u stvarnom životu i poslu.

Last but not least, životni cilj i inspiraciju sam našla u činjenici da problemi u društvu postoje i da ih kreativa itekako može riješiti i olakšati nekome život!

mamo.hr

Mamo.hr portal za pomoć oboljelima od karcinoma

Omiljena knjiga i u čemu je fora?

Nemam omiljenu knjigu, ali volim bilo kakvu poeziju! Ponekad volim imati zbirku poezije kod sebe i pročitati jednu pjesmu dnevno kao inspiraciju za dan.

Preporuči nam: nešto fora s Instagrama, TikToka ili šta već pratiš...

Na Instagramu su mi trenutno favoriti @davidshrigley i @constantbageltherapy.

Na YouTubeu volim gledati Kendall Rae jer sam vječni true crime fan ili bilo kakav van life/camper conversion za opuštanje.

Ponekad volim imati zbirku poezije kod sebe i pročitati jednu pjesmu dnevno kao inspiraciju za dan.

I tvoji profi planovi za kasnije su...?

Imam veliku želju za svoj završni rad na diplomskom studiju napraviti svoju knjigu u fizičkom obliku! Knjiga bi se sastojala od analognih fotografija i poezije koje sam stvorila kroz godine života. To je baš neki projekt meni za dušu.

Naravno, nastaviti i s radom neprofitnih organizacija Mamo i Studio Rozi čiji sam član i jedan od osnivača. Mamo je portal i udruga koja pomaže i informira osobe oboljele od karcinoma, a Studio Rozi je umjetnički kolektiv nastao s mojim kolegicama s Akademije likovnih umjetnosti U Zagrebu.

Pogledajte nas na Instagramu pod @mamo.hr i @studio_rozi!

studio rozi