Iz knjige u lonac: Uz miris kestenja...
Stigla je jesen, a s njom i bogatstvo plodova raznog voća i povrća. U našem je kraju naročito ukusan i nadaleko poznat plod kestena.
Razlike između divljeg i pitomog kestena
Divlji kesten listopadno je drvo koje naraste do trideset metara visine. Listovi su u obliku dlana sastavljeni od pet do sedam kratko ušiljenih liski dugih i više od dvadeset cm. Cvate u svibnju, ima grozdaste i uspravne cvatove, a sazrijeva u rujnu i listopadu. Tobolac ploda bodljikavi je zeleni omotač u kojem se nalaze jedan do tri ploda tamnosmeđe boje.
Cvjetovi se sabiru u svibnju, plodovi u rujnu i listopadu, a kora se guli u proljeće.
Plodovi divljeg kestena nisu jestivi!
Ljekovitost divljeg kestena
Od lišća, kore i sjemenja proizvode se standardizirani ekstrakti koji se koriste u liječenju proširenih vena.
Pitomi kesten
I ovaj kesten pripada porodici bjelogoričnog listopadnog drveća visine i preko trideset metara, ali za razliku od divljeg kestena plod je jestiv. Stablo može biti staro i do petsto godina. Teško je reći gdje je kestenu domovina, jer raste samoniklo u svim mjestima s umjerenom klimom. Najpoznatija staništa kestena kod nas su na padinama Učke (Lovran, Opatija, Veprinac, Poljane, Dobreć).
Stablo kestena ima lijepu razvijenu krošnju s velikim dugim i jakim listovima, na krajevima krupno nazubljeni, na licu goli, a na naličju dlakavi. Cvjetovi niču u lipnju na dugačkim žućkastim i uspravnim resama nalik na perle. Plodovi su crvenkastosmeđe boje, smješteni u bodljikavom tobolcu koji u jesen pukne te iz njega ispadaju plodovi, do tri ploda glatke i sjajne kore, boje mahagonija.
Ljekovitost kestena
Pitomi kesten izvrsna je hrana visoke kaloričnosti. Može se jesti kuhan i pečen, jednako je ukusan. Služi kao sredstvo za jačanje organizma, pa se preporučuje u situacijama kada je potreban brz oporavak organizma, osobito maloj djeci, starijim osobama, sportašima i dr., ali ga treba oprezno konzumirati zbog njegove teške probavljivosti.
Listovi kestena koriste se za pripravu čaja protiv jakog kašlja (hripavca), za grgljanje i ispiranje grla, raznih posjekotina i rana.
Rese pitomog kestena koristimo kod zaustavljanja krvarenja i kod vanjskih ozljeda kože. Osim od resa možemo koristiti i čajni oparak od kore pitomog kestena, a dobro osušeni tobolac, tj. vanjski omotač kestena istučemo u prah i koristimo u zamjenu za rese i koru.
Med od pitomog kestena koristimo kod bolesti unutarnjih organa kao što su želudac, crijeva i jetra, a pridonosi i boljoj cirkulaciji.
Evo i nekoliko recepata od kestena:
Juha od pitomog kestena
Plodove kestena skuhati, ohladiti i oguliti. Oguljene kestene zdrobiti pa pirjati na malo ulja dolijevajući toplu vodu. Kad omekšaju, dodamo začine (sol, papar, vegetu ili druge začine po želji) pa prokuhamo još pola sata. Od žitarica može se dodati zob i riža, a od povrća pri kraju kuhanja peršin, celer, ribana mrkva i dr.
Kocke od kestena
Skuhati kilogram kestena, oguliti i zgnječiti te se ubaci pola maslaca i pola margarina. U to se stavi šećera po želji i jedna žlica ruma. Dok je tako topla i meka krema, razvuče se u oblik koji želimo i pustimo da se ohladi. Hladno se prelije rastopljenom čokoladom i ponovno pustiti da se ohladi. Sutradan se reže na kocke.
Kuglice od kestena
Od iste ovakve smjese rade se kuglice i uvaljaju u čokoladu u prahu.
Ako želite kušati kestene ili proizvode od kestena, u samoj šumi kestena, posjetite marunadu na Učki, i to u Lignju od 10. do 11. listopada, u Dobreću od 17. do 18. listopada i u Lovranu od 23. do 25. listopada.
"Kestenasta" literatura u koju vrijedi zaviriti:
Lesinger, I.: Ljekovitost povrća, voća i začina
Duke, J. A.: Zelena ljekarna
Savković, D.: Ljekovito bilje
Miletić, D.: Nonina kuhinja
A kad se čovjek najmanje nada, kesten padne iznenada (i u kriminalistički roman za djecu):
Anto Gardaš: Miron u škripcu
A i neki strani pisci, iako s biljkom kestena veze nemaju, njegovo ime imaju:
Hermann Kesten: Casanova
Hermann Kesten: Pustolovine jednog moralista