Iz knjige u lonac: Pripravci od ljekovitog bilja
Pod zajedničkim tematskim naslovom "Iz knjige u lonac" sakupljat ćemo u tekstovima naših iskusnih knjižničarki praktične savjete o poznatim i manje poznatim znanjima i vještinama kojima smo se možda zaboravili koristiti. Tako će se u loncu kuhati ne samo zdrava hrana već i biljne mješavine, prirodna kozmetika i razni drugi korisni pripravci te njihove tajne koje ćete otkriti u preporučenim knjigama.
Proljeće je stiglo i s njim puno samoniklog bilja; veliki broj prepoznajemo, dok drugo bilje tek želimo upoznati, a najbolji put za to jest posegnuti za knjigama o bilju iz naše Knjižnice. One obiluju predivnim ilustracijama, što nam olakšava prepoznavanje ljekovitog bilja u prirodi kao i uporabu biljnih pripravaka u našoj svakodnevnici.
Da bismo u potpunosti i na pravi način iskoristili blagodati ljekovitog bilja, potrebno je poznavati osnovno pravilo: UBIRATI SAMO SUHO BILJE i treba znati da je ljekovito bilje najaromatičnije NAKON DUŽEG RAZDOBLJA TOPLOG VREMENA, bez većih oborina.
Veliki broj ljekovitog bilja i njihove pripravke sakupio je Simon Ašič u knjizi "Ljekovito bilje", a cjeloviti pregled prirodnih lijekova dao je najveći svjetski stručnjak za ljekovito bilje James A. Duke u knjizi "Zelena ljekarna".
Ljekovito se bilje može koristiti kod jela od mesa, povrća, juha, umaka i jela od tjestenine.
Uz jela od tjestenine tako poslužujemo timijan, ružmarin, komorač, mažuran, bosiljak, luk vlasac... Uz salate poslužujemo ljekoviti volujak, luk vlasac, kopar, peršin, estragon, mažuran...
Uz roštilj - mažuran, kopar, origano, bosiljak, ružmarin, kadulja, brdski vrisak...
Preradom bilja dobivamo razne pripravke kao što je biljno ulje, biljni žele, biljni ocat, biljni maslac, biljni čajevi i sl.
Biljni žele upotrebljavamo kao namaz ili uz jela od peradi , ribe, mesa ili divljači.
Osnovni recept: u kuhanu masu želea od jabuka pred kraj se dodaje 4-5 žlica bilja na 1 kg želea.
Varijacije: žele od melise i metvice, žele od bosiljka....
Biljno ulje služi za dobivanje aromatiziranih ulja prikladnih za kozmetičku uporabu.
Osnovni recept: šaka neusitnjenog osušenog bilja, dovoljna je za 1 litru ulja.
Varijacije: ulje od timijana, ulje od kopra, ulje od kadulje...
Ako vas je ova tema zaintrigirala, ove ćete knjige moći pronaći na policama Knjižnice:
Kako prepoznati, gdje raste i kako primijeniti ljekovito bilje u svakodnevnom životu, pogledajte i pročitajte u knjizi "Ljekovito bilje" B. Kremera.
O upotrebi ljekovitog bilja u proizvodnji prirodnih lijekova pročitajte u knjizi Yost, D.: Vodič kroz prirodne lijekove.
O fitoterapiji ćete više pronaći u knjizi J. Križanića "Fitoterapija".
Ljekovito bilje za ublažavanje stresa i svakodnevnih bolesti - Hawkey, S.: Travarstvo.
Lesinger: Liječenje začinskim biljem - ako vas zanima više o upotrebi začinskog bilja.
Kreiter: Kneippov zdravstveni priručnik - priručnik za terapiju vodom, prehranu i kretanje.
Ivaniš, M.: Aromaterapija - o korištenju eteričnih ulja za poboljšanje kvalitete života.
A ako poželite (i) trave (i ljude) potražiti među redcima lijepe književnosti prvo možete navratiti po indijski začin kod Gospodarice začina, a za pravu aromu nema boljeg od ovog naslova:
Maurice Mességué: O ljudima i travama
Ima nečeg potresnog u Mességuéovim svjedočanstvima. Kao da iz njega ovdje govori iskonski duh dobra, ono daleko prijepovijesno razdoblje kad je čovjek, neiskvaren civilizacijom, živio u skladu s prirodom.