Hrvatski školski muzej uključio se u manifestaciju Hlapić 2013. te smo i mi proslavili stoti rođendan Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića. Upravo je iz zgrade Hrvatskoga učiteljskog doma, gdje je od svog osnutka godine 1901. smješten Hrvatski školski muzej, izašlo to prvo izdanje Hlapića, izdano od osnivača Muzeja, i jedne od najstarijih udruga učitelja, Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora. Tijekom studenog godine 2013. otvorili smo izložbu „Kao Hlapić i Gita – Siročad u Hrvatskoj potkraj 19. i početkom 20. stoljeća“, koja se može razgledati do 15. ožujka godine 2014. Izložba je popraćena istoimenim katalogom autorice više knjižničarke i kustosice Muzeja Štefke Batinić. Izložbom je prikazan povijesni razvoj skrbi za nezbrinutu djecu u Hrvatskoj potkraj 19. i početkom 20. stoljeća s pedagoškog i socijalnog aspekta.

Izložba i katalog namijenjeni su nešto starijoj publici, srednjoškolcima, studentima, učiteljima i profesorima stoga je muzejska pedagoginja Ivana Dumbović Žužić osmislila zanimljive radionice namijenjene našim najmlađim posjetiteljima, djeci i učenicima. U našoj ponudi imamo, uz naše stalne muzejske radionice (krasopis, matematika, ručni rad, nastava tjelovježbe, tehnika ukrašavanja quillingom i sl.), i dvije nove radionice: Postole iz Hlapićeve radionice i Hlapićeva čizmica. Sve naše radionice odvijaju se u pravoj pučkoj učionici s kraja 19. stoljeća i pod vodstvom učiteljice toga vremena čije je glavno pomagalo u nastavi šiba. Učenici se pretvaraju u učenike s kraja 19.stoljeća, odjenu se i sjednu u pravu školsku klupu toga vremena.

Radionica Postole iz Hlapićeve radionice namijenjena je učenicima viših razreda osnovne škole te srednjoškolcima. Ova radionica je likovnoga karaktera. Po uzoru na risarske radnje učenika nekadašnjih šegrtskih škola iz 19. stoljeća učenici imaju priliku sami osmisliti novi model stare postole (cipele) pod vodstvom učiteljice iz 19. stoljeća. Hlapićeva čizmica posebna je radionica ručnoga rada, koji je nekad bio itekako važan školski predmet.

Hrvatski školski muzej, kao jedina ustanova u Hrvatskoj specijalizirana za povijest školstva i pedagogije, ima i zadatak povezivanja odgojno-obrazovnih ustanova. Upravo to i jest cilj našega pedagoško – humanitarnog projekta koji nosi naziv - Budi dobar kao sunce!; kao sunce jer je „Hlapić je bio malen kao lakat, veseo kao ptica, hrabar kao Kraljević Marko, mudar kao knjiga, a dobar kao sunce.“ Mi želimo isto kao i Hlapić biti dobri kao sunce, želimo da naši posjetitelji, a naši najčešći posjetitelji su upravo djeca, učenici, studenti, postanu dobri kao sunce.

Organiziramo humanitarnu akciju prikupljanja darova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, štićenike domova. Muzej poziva sve svoje posjetitelje i prijatelje da pomognu i pridruže se akciji prikupljanja darova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, primjerice slikovnica, udžbenika, enciklopedija, školskog pribora, školskih torbi, materijala za radionice, igračaka, didaktičkih igračaka, početnica, slovarica i slično. Većinom se svi sjetimo onih kojima je pomoć potrebna za vrijeme blagdana, ali naša akcija tada je tek započela, a trajat će sve do kraja školske godine 2013./2014.  U komunikaciji sa svojim korisnicima, suradnicima i posjetiteljima, djecom iz vrtića, učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, odgajateljima, pedagozima, učiteljima i profesorima, te knjižnicama, Muzej će poticati na sudjelovanje, prikupljanje pomoći, osvješćivanje potrebe za pomaganjem, djelovanjem te međusobnim povezivanjem.

IMG_6536

Svi naši posjetitelji koji postanu naše sunašce mogu besplatno razgledati stalni postav Muzeja ili se najaviti na neku od naših radionica. Prikupljeni darovi djeci i učenicima dodijelit će se na prigodnoj proslavi u Hrvatskom školskom muzeju krajem školske godine.

Dio projekta bio je i susret pravobraniteljice za djecu gđe. Mile Jelavić i njezine suradnice Maje Flego s djecom iz Dječjeg doma Antuna Gutava Matoša u HŠM-u kojim smo proslavili Međunarodni dan djeteta 20. studenog i 24. rođendan UN-ove Konvencije o pravima djeteta. Susret je bio poučan, mnogo smo naučili o pravima djeteta, ali i o tome kako se djeca danas mogu zaštititi, kome se obratiti ako im je potrebna pomoć i sl.

Svojevrsnim početkom projekta mogli bismo nazvati našu božićnu proslavu koju smo organizirali za sva naša sunašca, te za djecu štićenike domova, dana 19. prosinca 2013. Djeca svih uzrasta toga dana sudjelovala su na radionicama Postole iz Hlapićeve radioniceHlapićeva čizmica.

Toga dana bio je održan i susret s redateljem filma „Šegrt Hlapić“ gospodinom Silvijem Petranovićem i glavnim glumcem, dječakom Milom Biljanovićem. Susret s našim gostima organiziran je kao razgovor o samoj ideji stvaranja filma, o iskustvima sa snimanja i o samom poslu režisera, o osnovnoj poruci filma, kao i o učeniku čiji se hobi pretvorio u posao i o njegovim iskustvima, razlozima zašto se odlučio baviti glumom i slično.

Do kraja školske godine 2013./2014. organizirat ćemo i mnoga druga zanimljiva događanja za djecu štićenike domova te za sva naša sunašca. Primjerice, susrete s osobama iz javnoga života koje redovno organiziramo već nekoliko godina u okviru našega projekta Što sam želio biti kad odrastem? Naši gosti podijelit će priču o svom odrastanju, školovanju, o svom izboru zanimanja.

Djeca iz domova mogu do kraja školske godine besplatno sudjelovati u svim našim projektima, od razgleda stalnog postava do muzejskih radionica.

Dana 20. veljače 2014. proslavit ćemo u HŠM-u i Svjetski dan socijalne pravde te ćemo u svojim prostorima toga dana predstaviti SOS Dječje selo Lekenik. Djeca iz Lekenika će za nas izvesti zanimljive igrokaze, pod vodstvom gospodina Rusmira Agačevića, te će se predstaviti sa svojim aktivnostima.

Pridružite se pedagoško-humanitarnoj akciji HŠM-a

Budi dobar kao sunce!

Postanite naša sunašca, donesite slikovnice, enciklopedije, knjige, školski pribor, školske torbe, materijal za radionice, igračke, početnice,

darove za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi

i besplatno razgledajte stalni postav Muzeja ili prijavite svoje sudjelovanje na nekoj od muzejskih radionica!