Iako zamišljeno kao druženje u našem ogranku Trsat, pandemijske okolnosti primorale su nas na zaokret, no nikako i uzmak, pa je naš tim u kratkom roku organizirao virtualni susret s autorom čiji roman "Mladenka kostonoga" od izlaska ne prestaje pobuđivati zanimanje javnosti.

S pravom, jer kako smo sinoć u Zoom sobi vidjeli i čuli, moderatorica Dunja Matić Benčić provela nas je kroz niz zanimljivih pitanja na koja je naš gost spremno odgovarao, što je bio poziv i posjetiteljima da se uključe sa svojim pitanjima.

"Mladenka kostonoga" pokazala se tako ne samo kao knjiga koja se usprkos ozbiljnoj tematici lako čita, već i kao djelo koje otvara niz pitanja koja smo dodatno razbistriti s autorom osobno.

Ako niste stigli na druženje s Perišem, u četvrtak 15. travnja u 18 sati organiziramo susret s piscem Markom Gregurom s kojim ćemo razgovarati o njegovom nagrađivanom romanu "Vošicki".

Iako je osnovu razgovora činila Periševa hvaljena knjiga “Mladenka kostonoga” koja se poigrava evolucijom balkanskih identiteta od tradicije prema suvremenosti protežući radnju romana kroz 19. stoljeće, od pučkoga do aristokratskoga, od granice Hercegovine, preko dalmatinskog zaleđa, Zadra u kojem krčkaju svilogojski kotlovi i radnički bunt, Silbe i kaštela Pazina do dvorskih spletaka, opijumskih pušionica i spiritističkih salona carskog Beča, nisu izostala ni druga pitanja koja zadiru u sfere društvenog života; od jezika, školstva, identiteta, rodne ravnopravnosti...

Ako niste stigli na druženje s Perišem, na istom mjestu i u isto vrijeme organiziramo susret s piscem Markom Gregurom s kojim ćemo razgovarati o njegovom nagrađivanom romanu "Vošicki". Gregur, kao i Periš gostuje u sklopu programa “Granična pisanja” u produkciji Gradske knjižnice Rijeka kojim se tematiziraju djela i autori koji kroz multiperspektivne pristupe tematiziraju pitanje pomicanja kulturnih i mentalnih granica.

Periš Zoom

Program se odvija kao dio programa zatvaranja Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

 

Sudjelovanje na programu je obvezno prijaviti na mail prijave.programi@gkri.hr, a link susreta dobit ćete po prijavi.