U uži izbor za International Dublin Literary Award ušao je i "Love Novel" (u originalu Ljubavni roman) hrvatske autorice Ivane Sajko, prijevod Mima Simić, koju je za tu prestižnu nagradu predložila upravo Gradska knjižnica Rijeka!

Izabrani radovi za samo finale su: Cloud Cuckoo Land (Anthony Doerr), The Trees (Percival Everett), Paradais (Fernanda Melchor),  Marzahn, Mon Amour (Katja Oskamp), Love Novel (Ivana Sajko) i Em (Kim Thúy). Navedeno je fenomenalan uspjeh te s nestrpljenjem iščekujemo i sam finalni izbor pobjednika koji će biti poznat 25. svibnja na ceremoniji u Dublinu.

 

International Dublin Literary Award prestižna je međunarodna književna nagrada koja se dodjeljuje svake godine za roman napisan na engleskom jeziku ili preveden na engleski jezik. Cilj je nagrade promicati izvrsnost u svjetskoj književnosti. S fondom od 100.000 eura (financira je grad Dublin) ovo je jedna od najvelikodušnijih književnih nagrada na svijetu.

Nominacije za nagradu podnose narodne knjižnice širom svijeta (preko 400 knjižničnih sustava u 177 zemalja širom svijeta), a o finalistima i pobjedniku odlučuje stručni međunarodni žiri, koji se mijenja svake godine. Ako je pobjednička knjiga prijevod, nagrada se dijeli između pisca i prevoditelja, pri čemu pisac prima 75.000 eura a prevoditelj 25.000 eura.