U doba pandemije, od 1. do 5. prosinca 2020. ova je Knjižnica organizirala Međunarodni festival pripovijedanja SEKAS 2020.

Nešto više o festivalu, prema njihovim izvorima navest ćemo ispod.

Umijeće pripovijedanja priča je poput užarenog kristala koji nudi različito iskustvo za svakog slušatelja. Pripovjedač oslobađa svoje kreativne moći, maštu i najneočekivanije, neočekivane sposobnosti. Stječući znanje, slušatelj uranja u čarobni svijet pripovijedanja, u drugačiju stvarnost punu fascinantnih junaka, spektar boja i niz osjećaja. Ovakva iskustva mogla su se doživjeti na Međunarodnom festivalu pripovijedanja SEKAS 2020, koji je prvog tjedna u prosincu organizirala Javna knjižnica okruga Panevėžys Gabrielė Petkevičaitė-Bitė.

SEKAS 2020 se održao u virtualnom prostoru. Organizatori su pripremili zanimljive radionice, edukativne aktivnosti za djecu i treninge za stručnjake baštinskih institucija.

Tema festivala posvećena je herojima i heroinama koje su u njihovoj blizini i daleko. Kako je 2020. stota obljetnica Parlamenta (Seima) Republike Litve, heroina i nadahnuće za festival je ponosna feministica, spisateljica, učiteljica i političarka Gabrielė Petkevičaitė-Bitė, koja je bila predsjednica prvog konstituirajućeg sastanka parlamenta Litve. Zbog toga je posebna pažnja posvećena pričama, mitovima i bajkama o snažnim i hrabrim ženama.

Priče su podijelili stručnjaci za pripovijedanje - pisci, glumci, knjižničari, predavači i drugi stručnjaci u tom području. Sudionici su mogli prisustvovati virtualnim događajima koje su vodili Rose-Marie Lindfors (Švedska), Jan Blake (Ujedinjeno Kraljevstvo), Daiva Ivanauskaitė (Ujedinjeno Kraljevstvo), Milda Varnauskaitė (Nizozemska) i drugi pripovjedači iz Litve.

Program je dostupan na internetskim stranicama, možda će vas inspirirati…

Iako je većina događaja bila održana na litvanskom, govornici engleskog jezika mogli su sudjelovati u izvedbi Jana Blakea 4. prosinca. Slušatelje je očarala priča koju je ispričao jedan od najistaknutijih svjetskih pripovjedača, popraćena zvukovima afričkih bubnjeva.

SEKAS 2020 se održao u virtualnom prostoru. Organizatori su pripremili zanimljive radionice, edukativne aktivnosti za djecu i treninge za stručnjake baštinskih institucija.

Zanimljivo je i to da su svi pozvani ispričati svoju priču u pripovjedačkoj kampanji Pletenica mojih junaka, koja će se održati tijekom festivala. Pozvani su sjetiti se ljudi koji su ih nadahnuli, posebno snažnih i hrabrih žena: književnih heroja, autorica, učiteljica, poznanica i onih koje su još nepoznate. Pozvani su imenovati svog heroja ili heroine i ispričati kratku priču o tome kako im je ta osoba promijenila život. Na kraju, organizatori festivala će oblikovati objedinjenu pletenicu priča, koja će u proljeće biti izložena u interaktivnom prikazu, a kasnije će putovati po knjižnicama regije Panevėžys.