„Knjižnica kao infrastruktura“ iz Biblioteke 0 Općenito, u prijevodu Marka Marasa, intrigantan je tekst o knjižnicama sadašnjosti i budućnosti koje se ubrzano mijenjaju, traže svoj novi identitet i svrhu i novo osmišljavanje i energiju već postojećeg bogatstva.

Autorica Shannon Mattern govori o knjižnici kao prostornoj infrastrukturi i njenoj transformaciji u vrijeme sve dubljeg prodora digitalizacije u sve sfere javnog i privatnog života te o nužnosti njegovanja kritičkog pogleda knjižničara na dominirajuću politiku tehnoloških inovacija i instrumentalizaciju stvaralaštva.

Tekst na hrvatskom jeziku u digitalnom obliku je dostupan ovdje.

Biblioteka 0 Općenito segment je projekta "Pustijerna", a preuzet je od skupine 0 UDK klasifikacijskog sistema koja obuhvaća opće ljudsko znanje. Biblioteka je osmišljena kao heterogena osnova za istraživanje, nagađanje, razvoj različitih metoda pristupa, razmjenu ideja i dijalog u okviru projekta „Pustijerna“. Poput radnog stola za prekrajanje i promišljanje, ona nastaje organički i proizlazi iz radnog procesa i istraživanja u više lica.

Projekt "Pustijerna" suradnički je projekt Ane Hušman, Ivane Meštrov, Dubravke Sekulić, Marka Tadića i Ane Labudović. Nazvan je po arheološkom lokalitetu u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika te istražuje transformacije javnog i stambenog prostora grada kroz vizure i figure onih za koje grad nije mišljen. Projekt se realizira u suradnji Art radionice Lazareti, Galerije Prozori i Studija Pangolin.

Shannon Mattern je profesorica na Odsjeku za antropologiju pri The New School u New Yorku. Fokus njezinog rada su arhivi, biblioteke, medijske infrastrukture i izložbe, mapiranje i kvantifikacija prostora. U svojim tekstovima, bavi se utjecajem trenda digitalizacije na fizičke prostore grada i institucija. Autorica je triju knjiga The New Downtown Library: Designing with Communities; Deep Mapping the Media City; i Code and Clay, Dirt and Data: 5000 Years of Urban Media. Redovito objavljuje duge istraživačke eseje u okviru kolumne u časopisu Places, a na svojoj internetskoj stranici https://wordsinspace.net/shannon/ nesebično dijeli silabuse i materijale za nastavu.

Esej “Knjižnica kao infrastruktura” prvi put je objavljen u časopisu „Places“ u lipnju 2014. godine, a preveden je uz dozvolu autorice i časopisa „Places“.