“Disciplina urbanizma u svojoj je suštini disciplina predviđanja i određivanja budućnosti života grada. A život grada je život društva.”, zapisao je 1972. godine Vjenceslav Richter, jedan od najznačajnijih domaćih arhitekata 20. stoljeća. Navedena tvrdnja svakako se može proširiti i na značaj arhitekture, čitanje o kojoj bi trebalo biti jedna od češćih zanimacija širokog kruga građana, svakako ne samo arhitekata. Jedan od časopisa koji može pomoći na tom putu je Oris.

"Magazin s kioska" je posebna serija tekstova Magazina GKR posvećena praćenju časopisa i magazina koje je moguće kupiti na kioscima. 

Oris je respektabilan izdavački proizvod koji za temeljni predmet bavljenja uzima arhitekturu, ali i sva vezana područja - urbanizam, dizajn, vizualnu kulturu, dakle neka od temeljnih pitanja suvremenog življenja i razvoja. Upravo zato čitanje Orisa nije uvijek jednostavno - font je sitan, paralelno se prati i engleska verzija teksta, a izrečene teze vrlo su često visoke teorijske prirode koja zahtijeva koncentraciju i predznanje. No "lako" za arhitekturu - uz Oris putujete i kroz guste hodnike sociologije, antropologije, filozofije, psihologije... Gledajući u beton pojedinih objekata vjerojatno niste ni slutili koliko se znanja, razmišljanja i konceptualne teorije iza njega nalazi.

Pobrojati sve silne intelektualce, praktičare, teoretičare, znalce (...) koji su se kao autori ili sugovornici javili kroz 101 broj Orisa (stanje 31. 10. 2016.) pozamašan je posao, a rezultat impresivan te se s njime može usporediti samo malen broj proizvoda u kulturnoj i medijskoj sferi posljednjih 20 godina. Orisova avantura traje od 1998. godine, a razvojni potezi Andrije Rusana, arhitekta koji stoji iza cijelog projekta, pokazuju da je Oris sve veći brend koji se razvija na cijelom nizu fronti. Najočitiji dokaz je rad Orisove kuće arhitekture...

Cijena Orisa je, realno gledano, doista simbolična i iznosi samo 35 kuna, a u ruke ćete dobiti časopis koji nalikuje kakvoj luksuzno opremljenoj knjizi. Razmišljate li pri prolasku ulicama svoga grada o tome što bi i u kakvom obliku moglo biti na prostoru zapuštene tvornice ili propalog kafića, Oris zaslužuje vašu vjernost.